Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:46, 22. 8. 2015.

| Kultura

Ljubav i bunt Darka Rundeka opet pred Nišlijama

Autor:N. MarkovićIzvor:Južne vesti
Darko Rundek Niš Banovina
Spoj ljubavi i bunta; Foto: Vanja Keser

“Rundek cargo trio“ sinoć je u prepunom dvorištu niške “Banovine“ predstavio svoj novi album “Mostovi“, koji je početkom juna ove godine izdat za hrvatsku kuću “Menart“.

Počevši koncert pesmama koje spajaju ljubavnu tematiku i društvenu angažovanost, “Rundek cargo trio” našao se opet pred niškom publikom.

Pesma “Džaba”, koja oslikava drušvenu situaciju današnjeg poretka napravila je uvertiru u koncert pun iznenađenja. Iako su vremenske prilike pretile da ugroze koncert, spremnost organizatora i profesionalnost muzičara već su u početku nagovestili dobar razvoj  događaja.

“Vidova pesma”, Darkov dar zahvalnosti sinu, publiku je rasplesala, a usledile su i pesme sa starih albuma poput “Ruke” ili “Uzalud pitaš”. Kombinovanje novih ritmova kojima “Rundek cargo trio” ispituje mogućnosti svog stvaralaštva i starih već poznatih hitova, nišku publiku je objedinilo u simpatijama prema ovom nesvakidašnjem sastavu.

Pet godina nakon izdavanja albuma “Plavi avion” Rundek je ponudio repertoar sačinjen od pesama “Sanjala si da si sretna” i “Znak”, koje su Nišlije sa oduešvljenjem prihvatile. Socijalna poetika oličena u pesmi “Aj karmela”, koja je prvenstveno snimana za predstavu, pobudila je emocije među publikom koja ju je zajedno sa bendom  u glas pevala. DSC-2636 Foto: Vanja Keser

Više od dva sata koncerta na kojem se našao i hiti kultnog sastava EKV “Kao da je bilo nekad” činilo se nedovoljno za publiku željnu muzike “Rundek cargo trija”. 

Meni je bilo lepo večeras. Čini mi se da smo se srodili sa publikom i da će ove nove pesme polako postati deo reperotara kad sledeći put dođemo. U nekim pesmama tragam za objektivnom svesnošću u odnosu na subjektivnu zamagljenost, pa mnogi primećuju da inspiracija proističe i iz sanjarenja - prokomentarisao je Darko Rundek.

“Mostovi“ nose neočekivani spoj ljubavne i društvene tematike. Dok angažovane pesme “Džaba“ i “Ima ih“ prave osvrt na situaciju u društvu, kako na prostorima Balkana, tako i na globalu, poslednje pesme sa albuma otvaraju večita pitanja izgubljenih ljubavi.

Po rečima samog Rundeka, pesma “Mostovi” po kojoj novi album i nosi ime, "sublimira životnu inspiraciju i predstavlja neodvojivost intimnog i ličnog od onoga što nosi društvo".

U okviru regionalne turneje “Rundek cargo trio” nastupio je na beogradskom “Beer festu”, a posle Niša očekuje ih koncert u Varaždinu, posle čega će nastupiti kraća pauza.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: