Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 21. 3. 2023.

| Kultura

Ljubivoje Ršumović sa decom i pesmom "Deca su ukras sveta" otvorio festival u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
ljubivoje ršumović
Zajedno da decom recitovao svoja najpoznatija dela; foto: S. V.

Dečiji pisac Ljubivoje Ršumović otvorio je danas 14. Festival dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Nišu. Tokom dvodnevnog trajanja mališani imaju priliku da učestvuju na različitim radionicama, razgovaraju i druže se sa istaknutim dečijim piscima i predstave im svoje talente.

festival dečijeg stvaralaštva Deca mogu da razgovaraju i druže se sa piscima; foto: S. V. Uz nezvaniču dečiju himnu "Deca su ukras sveta" koju je otpevao zajedno sa osnovcima iz škole "Sveti Sava" Ljubivoje Ršumović otvorio je tradicionalni Festival. Zajedno sa njima recitovao je svoje najpoznatije pesme i razgovarao o važnosti očuvanja srpskog jezika. Zatim je učenicima škole prepustio scenu gde su oni izveli predstavu koju su pripremali sa svojim nastavnicima i recitovali dela najpoznatijih dečijih pisaca.

Pored dramskog programa koji su osnovci pripremili, prikazan je i animirani film o manastiru Žiča koji je snimljen po knjizi Miloja Radovića “Mala knjiga o velikoj Žiči”.

Uoči otvaranja tradicionalnog festivala dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić i Ljubivoje Ršumović ispred “Ršum fondacije” potpisali su protokol o saradnji. Cilj fondacije je da pomaže deci i mladima da razvijaju svoje talente i kreativne sposobnosti kroz rad sa pesnicima i piscima, a iz Opštine kažu da su hteli da nadograde Festival i podignu ga na viši nivo.

Kocić je rekao da je Festival posvećen upravo najmlađima i da je njegova ideja da objedinjuje ljude dobrih misli koji će zajedno sa decom čuvati radost detinjstva.

Naša uloga je da tu radost negujemo, umnožavamo, kako bi trajala i kako bi naša deca, neki novi ljudi, koji rastu uz nas, izrasli u srećne i dobre ljude - istakao je Kocić.

Tokom dvodnevnog programa mališani će, pored Ršuma, imati priliku da se druže i razgovaraju i sa drugim dečijim piscima među kojima su Violeta Jović, Gordana Timotijević, Vlasta Cenić, Branko Stevanović, Dejan Aleksić, Bojan Ljubenović, Aleksandar Janjušević, Miloje Radović, Branko Stevanović, Elizabeta Georgiev, Slobodan Stanišić, Stevan Milošević, Vera Cvetanović, Slavka Petković Grujičić, Radmila Bulatović, Gordana Maletić, Rusomir Arsić.

Manifestacija se završava u sredu, 22. marta i tada će Gordani Timotijević biti dodeljena tradicionalna nagrada “Naisa” za izuzetan doprinos književnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: