Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:10, 8. 11. 2022.

| Kultura

Lubardinu izložbu u Nišu videlo više od 5.000 ljudi, produžena još 3 dana

Autor:Lana StanisavljevićIzvor:Južne vesti
Lubarda - jedna priča izložba, slika1; foto JV L. Stanisavljević
Zbog velikog interesovanja produženo trajanje izložbe u Nišu; foto: JV/Lana Stanisavljević

Veliko interesovanje, posebno najmlađe publike, izazvala je izložba slika, crteža i arhivskih fotografija jednog od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara prošlog veka Petra Lubarde, te su organizatori odlučili da vrata Paviljona u niškoj Tvrđavi, u kojoj se postavka nalazi, budu otvorena do 13. novembra.

Lubarda - jedna priča izložba, slika4; foto JV L. Stanisavljević Zbog velikog interesovanja produženo trajanje izložbe u Nišu; foto: JV/Lana Stanisavljević Izložba "Lubarda - Jedna priča" će umesto do 10. novembra biti otvorena do kraja nedelje, a izloženo je 29 njegovih slika, crteža i arhivskih fotografija koje do sada nisu bile poznate javnosti, dela koja nisu u stalnoj postavci u Legatu Petra Lubarde, kao i ona iz fonda Muzeja Jugoslavije poklonjena Josipu Brozu Titu.

Zbog velikog interesovanja, umesto u četvrtak, izložba će se zatvoriti u nedelju. Do sada je izložbu videlo preko 5.000 ljudi. Interesovanje je izuzetno veliko, pogotovo kod najmlađe publike, pa je bilo mnogo stručnih vođenja za učenike osnovnih i srednjih škola, kazala je direktorka Galerije savremenih likovnih umetnosti Emilija Ćosić Bilić.

Lubarda - jedna priča izložba, slika2; foto JV L. Stanisavljević Zbog velikog interesovanja produženo trajanje izložbe u Nišu; foto: JV/Lana Stanisavljević Niška izložba posvećena čuvenom slikaru je deo obeležavanja 115 godina od njegovog rođenja.

Petar Lubarda je rođen 1907. godine u mestu Ljubotinj, nedaleko od Cetinja. Osnovnu školu započeo je u rodnom mestu, a nastavio na Cetinju i u Herceg Novom. Njegova porodica se često selila zbog očevog oficirskog poziva, pa je gimnazijsko školovanje počeo u Herceg Novom, a nastavio u Splitu, Sinju i Nikšiću, za koji se vezuju njegovi prvi slikarski koraci i spoznaje slikarstva kao profesije.

Lubarda - jedna priča izložba, slika3; foto JV L. Stanisavljević Zbog velikog interesovanja produženo trajanje izložbe u Nišu; foto: JV/Lana Stanisavljević Kao učenik završnog razreda gimnazije, 1925. je organizovao prvu samostalnu izložbu. Slikarstvo je studirao u beogradskoj Umetničkoj školi, zatim na čuvenoj francuskoj Akademiji i samostalno. U Parizu je boravio i izlagao do 1932. godine od kada živi u Beogradu. Za vreme Drugog svetskog rata, bio je u nemačkim i italijanskim zarobljeničkim logorima.

Bio je profesor na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti, prvi direktor Umjetničke škole u Cetinju a od 1950. slobodan umetnik. Preminuo je 13. februara 1974. godine, a sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, bio je član Društva srpskih umetnika Lada, grupe Samostalni, ULUS-a, dopisni član od 1959. a dve godine kasnije i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Lubarda - jedna priča izložba, slika5; foto JV L. Stanisavljević Zbog velikog interesovanja produženo trajanje izložbe u Nišu; foto: JV/Lana Stanisavljević

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: