Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:11, 5. 4. 2022.

| Kultura

Magnifico nastupa sa svojim sastavom druge večeri “Nišvila”

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
Magnifico
Oko tri decenije na muzičkoj sceni; foto: Tomo Brejc

Slovenački kantautor srpskog porekla Robert Pesut Magnifico nastupiće sa svojim bendom druge večeri ovogodišnjeg "Nišvil džez festivala", u petak, 12. avgusta.

Magnifico je na muzičkoj sceni oko 3 decenije i status zvezde ima i van balkanskih okvira, kažu organizatori.

Njegove pesme su mešavina popa, R&B-a, tehna, surf roka, tvista i turbofolka, kažu organizatori, a tekstovi često provokativni i interpretirani mešavinom slovenačkog, srpskog, italijanskog i engleskog jezika.

Jedan od ključeva za objašnjenje fenomena Manjifika je činjenica da ga poštuju i probirljivi intelektualci, ali i najšira publika koja se okuplja na njegovim koncertima - piše u saopštenju.

Robert Pesut pisao je muziku za filmove Dragana Bjelogrlića Montevideo, Bog te video i Montevideo, vidimo se, kao i za seriju Senke nad Balkanom.

Njegova pesma “Pukni zoro” iz filmskog serijala Montevideo savršen je primer umetničkog dela koje prevazilazi svog autora. Pesmu je za soundtrack na španskom, pod imenomm “Madrugadas”, otpevala čuvena španska pevačica Luz Casal - navode organizatori.

Pesma “Pukni zoro” je u muzičkom serijalu RTS-a proglašena za jednu od 60 najlepših srpskih narodnih pesama.

Veliki procenat stanovništva još uvek veruje da je „Pukni zoro“ zaista tradicionalna ratna pesma nastala u vreme Prvog svetskog rata, pa nije retkost da zbog nje često izbijaju i kafanske tuče u odbranu ideje da je pesma prvobitno napisana za „Gvozdeni puk“, najodlikovaniju jedinicu u istoriji srpske vojske - ističu organizatori.

2004. godine Soni Music Entertainment objavio je njegov četvrti studijski album pod nazivom “Eksport/import”, sa hitovima “Hir ai kam, Hir ai go” i “Giv Mi Mani”, a njegov peti album objavila je Piranha Musik.

Podsetimo, predstojeći Nišvil biće održan od 5. do 14. avgusta, a ulaznice se mogu kupiti po ceni od 2.500 dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera Mika Žika

    21:13 // 5. 4. 2022.

    "Tradicionalna ratna pesma nastala u vreme Prvog svetskog rata slovenačkog kantautora srpskog porekla". Jašta! Ovo ko da je složio Mile Dodik.

  • Lola

    13:55 // 5. 4. 2022.

    Poruka za organizatore Nisvila. Napravite bar jednom pravi dzez festival. Dosta je bilo Sabana, Bistrika, Manjifika I ostalih koji posle Nisvila nastupaju na danima banice, kupusijadama I pasuljijadama! Dovedite dzezere da I mi koji be znamo koliko vi naucimo nesto!!!

    • Žvalavi pastir

      14:54 // 5. 4. 2022.

      Crnim ovcama u stado ću kupim vunjene tange kao nagradu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: