Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:06, 26. 10. 2023.

| Kultura

"Makadamski građanin" - debi album niškog "Kralja Čačka"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Mitar Zorić
Nakon 5 godina, niški kantautor objavio debi album "Makademski građanin"; foto: Andreja Ignjatović

Mladi niški muzičar Mitar Zorić, pažnju javnosti skrenuo je sviranjem na ulicama grada, a sada je objavio i debitanstki album Makadamski građanin, koji predstavlja “drugu stranu medalje” akademskog života. O muzici ističe da je iskrena, sirova i minimalistička, a javnost ga je već prozvala niškim Kraljem Čačka.

Ovaj 29-godišnji kantautor, gitaru svira iz srednjoškolskih dana, kada je počeo da i da piše pesme. O poređenjima sa poznatim muzičarem iz Čačka, Zorić kaže da iako postoje određene sličnosti u muzičkim stilovima, ipak im se poezije koje pišu, znatno razlikuju.

Mitar Zorić (1) iskrena, sirova i minimalistička muzika, a javnost ga je već prozvala niškim Kraljem Čačka; foto: Andreja Ignjatović Na debitantskom albumu radio je pet godina. Nakon što je njegovu pesmu čuo rok kritičar iz Severne Makedonije, Zorić ističe, da je na njegovu inicijativu stupio u kontakt sa izdavačem iz Beograda.

Kada su izdavači odslušali moje demo pesme, oduševili su se koliko ima dobrih stvari i rešili da oni finansiraju snimanje albuma. Bio sam svestan da fali produkcijski kvalitet u pesmama i znao sam da ukoliko želim da to promenim moram da skupim novac i platim profesionalce, a oni su samo ubrzali taj proces - priča Mitar.

Kada govori o svom muzičkom izražavanju, Zorić kaže da mu je sviranje na ulici mnogo pomoglo da nauči kako bi trebalo da se ponaša dok nastupa, kao i to što od prolaznika odmah dobija povratne informacije. Međutim, sviranje na ulici za Mitra je “hleb sa sedam kora”.

Na ulici sviram već 13 godina, bio sam tinejdžer koji je počeo da izlazi, a za te izlaske zarađivao sam svirajući. Od ulične svirke može da se živi, ali ne i da se uživa, jer moraš svakog dana da sviraš, ali kada je loše vreme, nema ni zarade. Međutim, mnogo toga sam i naučio, na koji način da komuniciram sa publikom, kada da se nasmešim, kada i kako koji pokret da napravim - kaže Mitar.

Mitar Zorić (2) Sviranje na ulici pomoglo mu je u muzičkom izražavanju; foto: Andreja Ignjatović Pesme na albumu inspirisane mladalačkim zaljubljivanjima, ali, ističe, da poslednjih godina sve manje inspiracije pronalazi u tome, već u nekim drugim životnim situacijama. Dok, kada govori o muzici, tvrdi da je želeo da izgleda autentično sviranju na ulici.

Sintetička muzika sa nesvirljivim deonicama ili modifikovanim glasovima izgubi tu sirovu istinu pesme. Time sam se vodio da bude minimalistički i tako odsvirano onako kako umem da sviram. Kada budem bio bolji muzičar, tada će i muzika biti drugačija - kaže Zorić.

Kako voli da se oblači kao gospodin, ali se ne ponaša akademski, debitanski album, kako ističe, predstavlja njegovu zlatnu sredinu i zaključuje “Ako ne mogu da budem akademski, biću makadamski građanin”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nis u srcu zauvek

    11:37 // 26. 10. 2023.

    Zasto taj vooojvodjanski akcenat u pesmama? Jel si meraklija ili lala?

    • Auttrikter

      07:46 // 27. 10. 2023.

      Meraklija moze da bude u Turskoj, ovo je Srbija ! Mnogo smo ponosni sto smo bili pod Turcima, zulum trpeli 5 vekova, pa bi da budemo, nekakve, meraklije, na radost Beograda, da nam se smeje i ponizava !
      Inace, rogobatni naslov, napravice vise stete nego koristi ovom momku, tek je poceo a vec se stavlja u nekakvu fijoku za pravce u muzici !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: