Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 22. 9. 2019.

| Kultura

Makedonskoj rediteljki Gran-pri ovogodišnjeg “LIFFE”-a

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
dizdarević liffe 2019
Svečano zatvaranje "LIFFE"-a je večeras od 21 sat, foto: B. S.

Teona Strugar Mitevska dobitnica je glavne nagrade, Gran-prija “Živojin Žika Pavlović”, 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, jednoglasno je odlučio ovogodišnji žiri. Njoj je nagrada pripala za film Gospod postoji, njeno ime je Petrunija. Za najbolju produkciju proglašen je film Osmi povjerenik hrvatskog reditelja Ivana Salaja.

Glavnu nagradu festivala, koja podrazumeva i novčani deo od 450.000 dinara, žiri, čiji su članovi reditelji Vinko Brešan i Nenad Dizdarević i glumica Bojana Maljević, dodelili su makedonskoj autorki zbog, kako je saopšteno, odlično režirane priče u kojoj je glavni lik žena.

To je film sa jednom savremenom, složenom tematikom koji govori o religiji, državi, narodu i individualnom otporu tradiciji i stvarima koje nam se nameću. Bili smo osetljivi i na to što je glavni lik žena, jer to su sve važne stvari - obrazložio je Dizdarević.

Dodaje i da izbor nije bio nimalo lak, jer je na festivalu bilo dosta dobrih produkcija iz celog regiona.

Imali smo težak zadatak da se, na neki način, izdvoje fimovi. Nije bilo nimalo lako jer je ovogodišnja produkcija u celoj regiji vrlo dobra i ovaj leskovački Festival pruža mogućnost da se svi ti filmovi vide na jednom mestu da se uporede teme, rediteljski pristupi - rekao je Dizdarević.

Drugu nagradu “Živojin Žika Pavlović” dobio je reditelj Dragan Marinković za film Pijavice. Treću nagradu osvojio je Petar Ristovski za režiju filma Kralj Petar Prvi.

"Zlatni lešnik" za najbolju žensku ulogu ove godine dobila je glumica Nataša Ninković, za lik Vide u filmu Ajvar, a "zlatni lešnik" za najbolju mušku ulogu pripao je Sergeju Trifunoviću za ulogu Baneta u istom filmu.

Specijalno priznanje žirija dobili su Zorica Nušev za ulogu u filmu Gospod postoji, njeno ime je Petrunija i Ana Marija Rosa za režiju filma Ajvar.


Nagrađeni i filmovi studenata iz regiona

Žiri, koji su činili scenarista Kosta Peševski i Dragan Jović, urednik filmskog programa Leskovačkog kulturnog centra, nagradu “Radomir Bajo Šaranović” za najbolju režiju dodelili srpskom reditelju Siniši Cvetiću za film Dinosaurus.

Svi nagrađeni filmovi orijentisani su ka nekim intimnim, ličnim temama, koje su vezane za muško-ženske odnose i nas kao žiri raduje da mladi autori idu ka nečem intimnijem, a ne ka političkim temama - rekao je Peševski.

Drugu nagradu osvojila je Sara Ristić iz Bosne i Hercegovine za film Autorefleksija u 3 epizode, a treću nagradu osvojio je rediteljski esej o umetnosti i ljubavi Češnjevi kolački studenta iz Slovenije Mateja Rukaveca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: