Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:23, 14. 5. 2023.

| Kultura

Manifestacija “Muzeji za 10” po osmi put u gradovima na jugu

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Narodni muzej Vranje
Tema ovogodišnje manifestacije “Muzeji, održivost i blagostanje”; foto: M. D.

Izložbe, radionice, promocije, projekcije pratiće ovogodišnju Nacionalnu nedelju muzeja koja se održava od 15. do 19. maja. Po tradiciji, svoje programe imaće i ustanove kulture u Nišu, Vranju, Leskovcu, Prokuplju i Vlasotincu, a ulaz za sve događaje besplatan za posetioce.

Manifestacija se realizuje u 40 gradova Srbije, a tema je “Muzeji, održivost i blagostanje”.

U Oficirskom domu u Nišu posetiocima će biti prezentovano sedamdesetak od ukupno 109 radova koji su tokom poslednjih godina poklonjeni kolekciji niške Galerije.

U sklopu pratećeg programa, 11. maja, u 11 sati biće održana edukativna radionica likovne sekcije Dečijeg centra.

Izložba keramičkih skulptura i kolaža “Vatrena stenica” Nevene Popović biće prezentevona u "Salonu 77", a u "Paviljonu" u Tvrđavi će 18. maja u 19 sati biti otvorena retrospektivna izloža pedesetak skulptura Nikole Antova.

Radno vreme objekata je od 12 do 18 sati.


Za Vranjance otvorena vrata kuće Bore Stankovića i Narodnog muzeja

Svih dana trajanja manifestacije posetioci u Vranju će moći da vide stalnu postavku u Narodnom muzeju i Muzej kuću Bore Stankovića.

U utorak, 16. maja, od 12 sati u Galeriji Narodnog muzeja biće otvorena izložba umetničkih dela koja se nalaze u zbirci Savremene likovne umetnosti, a čine je 40 dela 30 renomiranih autora, koja su nastala u periodu od 1974. do 2019. godine.

Promocija kataloga “Vranjska gradska kuća s kraja 18. i početka 19. veka” planirana je 18. maja od 12 sati u Narodnom muzeju, a od 18:30 sati u Muzej kući Bora Stanković predviđena je projekcija TV drame “Bora pod okupacijom”.

Poslednjeg dana manifestacije, 19. maja, Vranjanci će u Muzej kući Bore Stankovića od 12 sati moći da pogledaju izložbu “Koštana na sceni”, posvećenu liku iz romana Nečista krv.


Izložbe, radionice i koncerti u Leskovcu i Vlasotincu

Prvog dana manifestacije u ponedeljak, 15. maja, Leskovčani će u holu Narodnog muzeja od 18 sati moći da čuju koncert učenika muzičke škole, a narednog dana od 13 sati u Lapidarijumu na programu je modna revija učenika škole “11. oktobar”, dok će u Gradskoj kući od 12 sati biti organizovana radionica “Vešti prstići”.

Muzej Leskovac foto: M. M. Otvaranje izložbe “O fabrikama i radnicima” planirano je 17. maja od 14 sati u Galeriji Narodnog muzeja.

Pretposlednjeg dana manifestacije, u četvrtak od 20 sati planiran je koncert kamernog sastava “Biser” u holu Narodnog muzeja, a manifestaciju u Narodnom muzeju zatvara radionica “Moja knjiga - muzejska priča” koja je na programu od 12 do 13:30 sati.

U okviru manifestacije “Muzeji za 10” i Kulturni centar Vlasotince pripremio je niz aktivnosti.

Premijeru kratkometražnog filma Srbijanka Vlasotinčani će moći da pogledaju u ponedeljak, 15. maja, od 20 sati u Sobi stare srpske grafike, a u sredu, 17. maja, od 12 sati u dvorištu Kulturnog centra biće organizovana arheološka radionica za decu “Arheolog na jedan dan”.

Izložbu povodom stogodišnjice rođenja velikana srpske i jugoslovenske memorijalne arhitekture Bogdana Bogdanovića Vlasotinčani će moći da pogledaju 18. maja od 19 sati u Galeriji Kulturnog centra na keja.


U Pirotu otkazana manifestacija, u Prokuplju koncert, predstava i monodrama

Tradicionalna manifestacija “Noć muzeja” u Pirotu ove godine neće biti održana zbog dve tragedije koje su se dogodile u Srbiji, ali će izložba fotografija “”(Ne)briga o kulturnom nasleđu” biti održana.

Njeno otvaranje zakazano je za 16. maj od 14 sati na tvrđavi Kale i svim učesnicima čije su fotografije izložene biće uručene nagrade.

Narodni muzej Prokuplje foto lj.m. foto: Lj. M. Otvaranjem izložbe “Novac i bankarstvo u Toplici”, autora Darka Žarića i Maje Dimić, u ponedeljak, 15. maja, u 12 sati u Narodnom muzeju Toplice počinje Nacionalna nedelja muzeja u Prokuplju.

Koncert “Mali virtuozi” Muzičke škole Kornelije Stanković na programu je u sredu od 18 sati, a zatim će u Galeriji “Boža Ilić” biti održano muzičko - poetsko veče u kojem učestvuju korisnici Doma učenika u Prokuplju.

U Galeriji “Filart” je u četvrtak, od 18 sati na programu monodrama “Roze pismo” Branimira Đorđevića.

Manifestacija se završava predstavom “Ovo su htela…deca” u izvođenju članova Dramskog studia Gimnazije koja počinje u 18 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • direktno iz Vojnegovac

    22:09 // 16. 5. 2023.

    muzej je na izuzetno lepoj lokaciji za nižu stambenu zgradu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: