Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:11, 10. 5. 2021.

| Kultura

Manifestacija “Muzeji za 10” po sedmi put u gradovima na jugu

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Narodni muzej Vranje
Nedelja muzeja od 12. do 18. maja; foto: M. D.

Izložbe, radionice, promocije, projekcije pratiće ovogodišnju Nacionalnu nedelju muzeja koja se održava od 12. do 18. maja. Ustanove kulture u Nišu, Vranju, Leskovcu, Pirotu, Prokuplju i Vlasotincu biće otvorene za posetioce, a ulaz za sve događaje besplatan.

Ovogodišnja tema manifestacije je “Budućnost muzeja: Nove ideje, nove prakse”. Ove godine je u okviru manifestacije organizovan i nagradni konkurs “Predstavi svoj omiljeni muzejski predmet”, gde publika može da učestvuje kroz kratku video formu, a njakreativniji klipovi će biti nagrađeni.

U okviru manifestacije, u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju će u sredu, 12. maja od 19 sati biti održana izložba umetnika iz Beograda Dobrija Stojanovića “Fantazmagogija slika”, dok je narednog dana planirana izložba konceptualnog nakita “Jedno lice i crtice”, takođe umetnice iz Beograda Tamare Zečević.

Radionica za decu “Čemu nakit služi? Nove ideje” biće održana 14. maja od 10 sati, a u subotu, 15. maja od 20 sati, kada se proslavlja Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja biće održano “Veče starih vranjskih pesama” u dvorištu Muzej kuće “Bora Stanković”.


U Pirotu radionica bojenja platna sa motivima pirotskog ćilima

Na podu naslikan pirotski ćilim ; foto: Ž. T. Ovogodišnju manifestaciju u Pirotu otvoriće 12. maja, od 12 sati u Muzeju Ponišavlja izložba fotografija “(Ne)briga o kulturnom nasleđu”.

Postavku čine 44 fotografije, od skoro 200 pristiglih na konkurs za najbolju fotografiju. Takođe, podeliće se nagrade i pohvale najboljim radovima - kažu organizatori.

Piroćanci će 15. maj, Dan muzeja obeležiti “Antistres radionicom Venci”, koja je zamišljena kao porodično druženje uz bojenje platna motivima sa pirotskog ćilima jer, kako navode organizatori, šara u tumačenju pirotskog ćilima znači radost i sreću pojedinca i porodice.

Oslikavanje platna će biti održano na otvorenom prostoru muzejskog komleksa u Ulici Nikole Pašića.

Muzej će u danima manifestacije biti otvoren za posetioce od 8 do 17 sati, osim 15. maja kada će raditi od 9 do 14:30.


Izložba, radionice i koncert i u Prokuplju

Otvaranjem izložbe učenika 7. i 8. razreda “Slovarica Prokuplja, Prokuplje na slovo”, radionicom “Ja muzejski vodič” i koncertom Muzičke škole “Kornelije Stanković” Prokupčani će u Narodnom muzeju “Toplice” obeležiti Nacionalnu nedelju muzeja.

Radionica koja je osmišljena kao “ozbiljna igra” za sve mame, tate, bake i tetke, ali i za sve sugrađane. Održavaće se svakog dana, osim vikendom od 10 do 17 sati u dogovoru sa osnovnim i srednjim školama. Učenici će sa svojim profesorima i vodičima Muzeja pripremiti sve što je potrebno da tokom ove nedelj zamene vodiče u Narodnom muzeju Toplice i nakratko ožive muzejske eksponate na svoj, dečiji način - kažu organizatori.

Narodni muzej Prokuplje foto lj.m. ; foto: Lj. M. Radno vreme Muzeja u Prokuplju u danima Manifestacije biće naknadno saopšteno.

Program Narodnog muzeja u Leskovcu u nedelji muzeja čine uglavnom sadržaji za decu, a Muzej će tih dana biti otvoren od 10 do 16 sati, osim u noći muzeja kada će raditi do 22 sata.

Kakav program očekuje Nišlije u Narodnom muzeju koje izložbe je pripremila Galerija savremene likovne umetnosti možete pogledati ovde.

Manifestacija “Muzeji za 10” održava se sedmu godinu zaredom sa idejom jačanja muzejskih institucija i boljeg povezivanja sa publikom. Ove godine se program održava u 50 mesta širom Srbije na više od 90 lokacija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: