Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:54, 15. 8. 2022.

| Kultura

Marli ujedinio publiku poslednje veče "Nišvila"

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
DSC_1134
Marli obeležeio poslednje veče festivala; foto: JV/Jelena Mišić

Ovogodišnji Nišvil završen je sinoć porukom "zajednički se borimo da džez festival ostane u gradu". Poslednje veče je obeležio američki sastav Yellowjackets, a atmosferu je podigao Džulijan Marli čije je pesme publika pevala u glas. Pred kraj su posetioci mogli da vide i vatromet, koji je u odnosu na prethodne godine bio skroman, a za neke i jedva vidljiv.

Poslednje veče Nišvila otvorio je džez kvintet iz Poljske Unleashed Cooperation, čija je muzika rezultat dugogodipnjeg iskustva i istraživanja dubine džeza, slobodne improvizacije i etno muzike.

Program je uveličao i porodični gudački bend sa Apalačkih planina u Kentakiju Corn Maiz, kao i danski sastav I think you are awesome. DSC_1005 Bob Mitzer na "Nišvilu"; foto: JV/Jelena Mišić

Publika je posebno uživala uz muziku američkog džez sastava Yellowjackets - benda koji iza sebe ima 25 albuma, dve "Grammy" nagrade i još 17 nominacija za najveće priznanje u muzici. Pijanista i klavijaturista Russell Ferrante, saksofonista Bob Mitzer, bubnjar Will Kennedy i basista iz Australije Dane Alderson su nastupom pokazali kako kvalitetna muzika izaziva posebnu čar, što su posetioci pohvalili i brojnim aplauzima.

Festival se bližio kraju, a voditelj Velibor Petković je sa bine poručio da sledi zajednička borba da Nišvil ostane u Nišu i najavio vatromet, Džulijana Marlija i Uprising.

Od vatrometa su mnogi čuli samo kratko pucketanje, pa je bilo komentara da je ove godine u skromnom izdanju.

DSC_1101 Skroman vatromet; foto: JV/Jelena Mišić Ipak, sjaj je na sceni nadomestio Džulijan, jedan od sinova Boba Marlija, i čovek čije je ime postalo poznato još 1996. godine kada je objavio prvi album "Lion in the morning".

Razigrana publika je u glas pevala njegove hitove, a tokom pesme "One love" ljudi su igrali zagrljeni u krugu. Bilo je i komentara "Brate, ujedinili smo ljude".

Festival je otvorio niški bend, a zatvorio ga takođe Nišlija Nenad Cvetičanin sa bendom Numismatica.

Kako je izgledalo poslednje veče festivala pogledajte na fotografijama u galeriji teksta.

Podsetimo, festival je trajao od 11. do 14. avgusta. Nagrada za životno delo je pripala Beti Đorđević, a "Šaban Bajramović" legendarnom gitaristi Al McKay-u.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Paki

    10:28 // 16. 8. 2022.

    Ova će, pošto je sport iselila, iseliti i druge kulturne aktivnosti u gradu. Narod trpi. Umirio se, a znamo šta posle toga sledi... Narode! Nišlije, koji volite Niš! Podignite glave i razmislite gde je sutra vašim potomcima?

    • Tajanstveni Alan

      15:42 // 16. 8. 2022.

      Ajd malo da razmislis, ovi od Pozarevca do Subotice, jel oni nisu NAROD ! Ovde li su najpametniji ?

  • qgo

    21:03 // 15. 8. 2022.

    Jel mu tatko limar?

  • Naissus

    17:24 // 15. 8. 2022.

    Odlazi Nisvil iz naseg malog grada .... Sve su unistili cega su se dotakli, pa i ovaj festival jedinstven u celoj Evropi a ne samo u Srbiji. Samo napreDNO!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: