Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 2. 3. 2019.

| Kultura

Mart - mesec frankofonije u Nišu

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
francuski dan
Pobednici takmičenja za frankofonu pesmu dobijaju poklon putovanja u Egipat i Tunis; foto: Francuski institu u Srbiji

Polufinalnim takmičenjem za frankofonu pesmu 2. marta u Niškom simfonijskom orkestru, u Nišu će početi “Dani frankofonije”, a do kraja meseca biće održana predavanja, predstava, karavan francuskih filmova, izložba i veče poezije.

I dok se ova manifestacija prošlih 15 godina održavala pod nazivom “Francuski dani”, od ove godine će biti promovisana kultura i zemalja u kojima se govori francuski jezik, poput Kanade, Tunisa, Egipta, Švajcarske i Belgije.

Program počinje polufinalom takmičenja pevača amatera od 13 do 28 godina koji će izvoditi pesme na francuskom jeziku. Pobednici polufinala nastupiće na finalnoj večeri takmičenja frankofone pesme koja će u sali niškog Simfonijskog biti održana 24. marta.

Deo “Frankofonih dana” je izložba slika niške umetnice i arhitekte-konzervatora Aleksandre Mirić (NE)Sputano koja će biti predstavljena od 4. do 18. marta u Paviljonu u Niškoj tvrđavi.

Aleksandrin opus (NE)Sputano nastao je u procesu istraživanja pozitivnog i negativnog prostora. Pozadina svakog rada je slika sama za sebe, ekspresivna i nesputana idejom o krajnjem rezultatu. Ona je refleksija intimnog života, vatrometa emocija, snova i boja - navodi se u opisu izložbe.

Potom će 5. marta biti održan Frankofoni diktat na Filozofskom fakultetu u kojem će svoje znanje francuskog jezika pokazati i proveriti studenti i đaci.

U “Deliju” će 11. marta zainteresovani moći da razgovaraju sa 25-godišnjom Švajcarskinjom Sarom Gisler, koja je kao 20-godišnjakinja napustila sve i krenula u otkrivanje sveta, bez novca i bez cilja,a što je prenela u svojoj knjizi Petite (Mala).

“Frankofoni dani” nastavljaju se 14. i 15. marta ciklusom francuskog filma, a uspešne komedije kinematografije ove zemlje biće prikazivane u Niškom kulturnom centru.

Veče poezije u kojoj će studenti Katedre za francuski jezik iz Niša i volonteri organizacije KOM018 recitovati najlepšu francusko-srpsku poeziju biće održano 18. marta u kafeu Dnevna soba.

Dramske sekcija Departmana za francuski jezik i književnost izvešće predstavu Scene iz provincijskog života u Srbiji 21. marta u amfiteatru Filozofskog fakulteta, dok će dan kasnije, 22. marta, na ovom fakultetu biti održano predavanje o francuskoj gastronomiji.

Ulaz na sve događaje koji su deo “Frankofonih dana” besplatni su za sve zainteresovani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: