Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:17, 3. 3. 2019.

| Kultura

Mart u niškom Pozorištu: Premijera, festival i gostovanje cenjenog pesnika

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
narodno pozorište
Bogat repertoar u martu; Foto: arhiva JV

Martovski repertoar Narodnog pozorišta u Nišu obeležiće prvi Teatar na raskršću tokom koga će publika moći da pogleda 10 predstava iz balkanskih zemalja. Osim ovog festivala, ljubitelji teatra imaće prilike da gledaju premijeru predstave Putujuće pozorište Šopalović koja je zakazana za 10. mart, dok 25. u Niš dolazi Čarls Simić.

Sladoled na maloj sceni, biće igran 5, 23. i 30. marta, a reč je o toploj ljudskoj priči - odnosu majke i ćerke u kojoj glume Ivana Nedović i Nađa Nedović Tekinder. Komad potpisuje direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, a svoju premijeru doživeo je u februaru. 800x600-pozoriste-foto-fbnarodnopozoriste narodno

Muzička monodrama Avala Express Srpskog pozorišta u Mađarskoj, gostuje u Nišu 6. marta, a dva dana kasnije, takođe od 20 sati, publika će moći da pogleda The Party po motivima komedije Marka Kamoletija, a u režiji Marka Đurića.

Na Dan Narodnog pozorišta 11. marta, zakazano je premijerno izvođenje komada Putujuće pozorište Šopalović u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Ovog datuma niški teatar obeležava 132. godišnjicu postojanja, a premijera te večeri obeležava početak Teatra na raskršću.

Prvog dana festivala 12. marta od 20 sati na repertoaru je komad Kokana Mladenovića Kad bi Sombor bio Holivud. Do 19. marta, publika će na sceni niškog Pozorišta moći da pogleda We are born naked an the rest is… u režiji Florijana Fičera (Sarajevo), komad Kapital koji je režirao Andraš Urban (Cetinje), Filoktet reditelja Ozrena Prohića (Varaždin), Balkanski špijun u režiji Tatjane Mandić Rigonat (Beograd), Višnjik Vasilija Senina (Pleven), Festen koji je režirala Zoja Buzalkovska (Skoplje), a takmičiće se i komad Sumrak bogovareditelja Dalibora Matanića (Skoplje). U čast nagrađenih biće izvedena predstava Sarajevo 1914 - Mali mi je ovaj grob Biljane Srbljanović, u režiji Tanosa Nikasa.

Po zatvaranju festivala, građani će moći da pogledaju reprize Putujućeg pozorišta Šopalović 21. i 22. marta.

U nedelju 24. marta Narodno pozorište je ceo dan rezervisano za manifestaciju Frankofona pesma, dok poslednja nedelja marta počinje Glumačkim večem poezije koje je zakazano za 19 sati u foajeu, za kada je najavljeno gostovanje svetski poznatog pesnika Čarlsa Simića.

Na Svetski dan pozorišta - 27. marta, kako najavljuju, igraju komad U čije ime u režiji Milana Karadžića. Dan kasnije leskovačko Narodno pozorište gostuje niškom, te će ljubitelji teatra moći da pogledaju predstavu Otac koju je režirao Miloš Jagodić, po tekstu Augusta Strinberga. Herostrat koga je režirao Irfan Mensur je na sceni 29. marta.

Repertoar Narodno pozorište Foto: Repertoar/Narodno pozoriše

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    14:08 // 3. 3. 2019.

    Super

  • dusan

    13:02 // 3. 3. 2019.

    informacije za karte? ili su opet rezervisane za napredni kadar

    • Срба

      04:38 // 4. 3. 2019.

      Комифо! Комифо!
      Па, наравно да је све за напредне. Мора мало да се примитвци експресно и културно образују и уздигну! Ноблес оближ!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: