Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 16. 1. 2013.

| Kultura

Medijana i dalje zatvorena

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
medijana.jpg
Medijana; arhivska fotografija

Dan pred zvanični početak proslave 1.700 godina Milanskog edikta, ne zna se kada će biti otvoreno arheološko nalazište “Medijana”.

Na sajtu Narodnog muzeja u Nišu, koji upravlja Medijanom, piše da je otvoreno od utorka do subote od 9h do 16h i nedeljom od 9h do 14h. Ipak, turisti nailaze na zatvorena vrata, a na telefonske pozive u ovom arheološkom parku niko ne odgovara.

Direktor Muzeja, Slaviša Popović pojašnjava da Medijana radi samo tokom sezone, od 1. aprila do 1. novembra i da se radno vreme odnosi na taj period.

- Videću sa službom marketinga da se ta informacija na sajtu dopuni i ispravi - kaže Popović.

Međutim, Popović tvrdi da je Medijana već sada spremna da primi turiste, ali da odluka o ranijem otvaranju ne zavisi od njih.

- Mi smo pripremili postavku koja će biti izložena na Medijani i mogli bismo da je postavimo već sutra, ali čekamo na Zavod za zaštitu spomenika koji tamo treba da završi radove. Mi smo za proslavu ovog jubileja potpuno spremni, kao i za otvaranje Medijane. Važno nam je da tokom cele godine bude dostupna svima koji će doći u Niš, ali to zavisi od Zavoda za zaštitu spomenika – kaže Slaviša Popović, direktor muzeja.

Sa druge strane, Aleksandar Aleksić arheolog iz Zavoda za zaštitu spomenika kaže da datum otvaranja arheološkog lokaliteta zavisi od meteoroliških prilika i da je zbog toga Medijana otvorena za posetioce samo od 1. aprila do 1. novembra.

Inače, naučnici pretpostavljaju da je u luksuznoj vili u centru nalazišta Medijana boravio Car Konstantin kada je bio u svom rodnom gradu, a po nekim teorijama je on tu i rođen.

Prema podacima Muzeja, prerošle godine obišlo ga je između 20 i 30 hiljada posetilaca.

Tokom ove godine, zbog proslave jubileja za koji je zaslužan Konstantin, očekuje se veliki broj turista, koji će, po svemu sudeći, ovo značajno nalaizšte moći da obiđu tek od 1. aprila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Realista

    11:53 // 18. 1. 2013.

    Pitam se samo nije li ga sramota?

  • satrijani

    23:20 // 17. 1. 2013.

    ovaj slavisa popovic li se sada ovde uvalio?
    fali jos samo onaj radan ilic i da slika bude kompletna

  • Roditelj

    18:17 // 17. 1. 2013.

    Medijana će se otvoriti kad prođe sva ova gužva oko ovog Milanskog edikta !Stvarno nema smisla da im se tamo motaju neki stranci i prave im posao bez veze !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: