Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:43, 2. 6. 2016.

| Kultura

“Metalne slike” u niškom Salonu 77

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
slika
Petkovićevi radovi pred Nišlijama; foto: GSLU

Limene ploče, armature i žica prerasli su u skulpture i umetnička dela koja je stvorio Mihailo M. Petković, a koja će Nišlije imati priliku da vide na izložbi koja se otvara večeras u 20 sati u Salonu 77.

Ovaj umetnik je na domaćoj likovnoj sceni prisutan od 1982. godine, a iako se bavio slikarstvom i grafikom, radio sitnom plastikom, kako kažu stručnjaci, njegova osvešćenost po pitanju upotrebe neslikarskih materijala “kulminirala je ulaskom u treću dimenziju” - metal.

Odbačeni industrijski materijal pružio je mogućnost eksploatacije specifičnih hromatskih i taktilnih svojstava neobrađenih metalnih ilimenih ploča, armature i žice - kaže Milan Ristić iz niške Galerije savremenih likovnih umetnosti.

slika Metalne ploče, žica i armatura kao inspiracija; foto: GSLUOn citira Savu Popovića koji je za Petkovićevu izložbu rekao da „slike i skulpture ostaju u srodstvu koje se očitava najpre u pouzdanoj arhitekturi dela i da konstrukcija, uprkos spontanosti kojom zrače skulpture, odaje duboko promišljanje autora.“

Inače, Mihailo M. Petković je rođen 1958. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je magistarirao 1986. u klasi profesora Živojina Turinskog.

Dobitnik je nagrade „Petar Lubarda“ Fakulteta likovnih umetnosti, Otkupne nagrade Ministarstva kulture sa izložbe perspektive XI-XII, Otkupne nagrade Ministarstva kulture sa izložbe Samostalnog slikarskog sindikata.

Njegove slike se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u galerijskim i privatnim kolekcijama, a izložba u Salonu 77 mu je 25. samostalna.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: