Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:12, 3. 1. 2018.

| Kultura

“Mi smo ono šta smo pročitali” - 9 knjiga za podsticaj kritičkog razmišljanja

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
vesna crnogorac
Svako vreme je pravo vreme za čitanje; Foto: Vesna Crnogorac

Zabluda je da su najbolje knjige i najčitanije, kaže ugledna kulturološkinja i bibliotekarka Vesna Crnogorac i objašnjava da prava literatura ne može biti takozvana “laka” literatura, jer ona pored trenutne zabave zamagljuje um i služi zabludama. Zato Crnogorac za praznične dane “nudi” izbor knjiga koje podstiču kritičko razmišljanje.

Dugogodišnji sekretar Društva bibliotekara Srbije i članica Svetskog komiteta za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Vesna Crnogorac ističe da je svaka priča o knjigama i čitanju, zapravo priča o slobodi, a da samo ako kritički i kreativno čitamo vredne knjige podstičemo slobodoumlje.

Razvijanje kritičkog mišljenja naročito kod mladih predstavlja ključnu liniju odbrane od nametnuh, često lažnih ili iskrivljenih slika stvarnosti koja nam se nudi spolja a koju često plasira i sama vlast - kaže Crnogorac.

Pored ovog svojevrsnog uputsva za otklon od svake vlasti i autoriteta, u eri bestselera i knjiga koje se često zaborave posle jednog čitanja, Vesna Crnogorac podseća na angažovanu ulogu književnosti - pedagošku, psihološku, estetsku i etičku.

Čitanje knjiga može se opisati i kao način traženja životnog smisla ali i kao svojevrsna uteha za kojom čovek često žudi. Bertolt Breht je govorio da umetnost ne treba da se bori protiv dosade, već da se bori protiv zla. Literatura takođe. U vreme izražene društvene nepravde - ustajanje protiv svakog daljeg produbljivanja nejednakosti – predstavlja pitanje ljudskog digniteta. Prave knjige nas na to opominju I tome nas uče - navodi Crnogorac.


9 knjiga za praznične ili bilo koje dane

Ova “pedagoška” preporuka Vesne Crnogorac donosi dela nobelovke Herte Miler koja je pisala o užasima diktature Nikolaea Čaušeskua u Rumuniji i tajnoj policiji Sekuritatea, ali i roman ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Branko Miljković”, Enesa Halilovića.

Lista na raznovrsnosti dobija i “prisustvom" 2 klasika i često smatrana “politički nekorektnim”, ali “estetski snažnim” piscima - Austrijanca Tomasa Bernharda i Norvežanina Knuta Hamsuna.

  1. Herta Miler Životinja srca (izdavač Laguna, 2017.)
  2. Arundati Roj Ministarstvo neizmerne sreće (izdavač Laguna, 2017.)
  3. Enes Halilović Ako dugo gledaš u ponor (izdavač Albatros plus, 2016.)
  4. Tomas Bernhard Beton (izdavač LOM, 2014.)
  5. Knut Hamsun Krug se zatvara (izdavač LOM, 2005.)
  6. Dubravka Ugrešić Lisica ( izdavač Booka, 2017.)
  7. Olga Slavnikova 2017 (izdavač Arhipelag, 2010.)
  8. Fernando Pesoa Knjiga nespokoja (izdavač Dereta, 2017.)
  9. David Albahari Propuštena prilika ( izdavač Arhipelag, 2013.)
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Зоран Васиљевић

    01:52 // 4. 1. 2018.

    Весна, штета што ти ниси директорка нишке библиотеке, а не садашња директорка која је дипломирала годину и по дана пре него што је постала директор, а после 28 година студија (уписала Правни факултет у Приштини 1985. а дипломирала 2013.).

  • Dragoljub J.

    20:26 // 3. 1. 2018.

    Uzalud je ponavljati ovu staru istinu. Sad je vreme nekontrolisane konzumacije šunda, primitivne gladi za epskom fantastikom (vampiri, karakondžule), stripovski naivnim zapletima, ezoterijom i čega sve ne što drži pažnju do toaleta i nazad. Svetski klasici se tretiraju po kriterijumu gole komercijale, a čitave šume seku da se štampaju kičerice tipa Nijanse sive, Bačić-Alimpić, Stojiljković itd

  • Sin masinovodje iz Drezdena

    19:49 // 3. 1. 2018.

    S obzirom da se ovde radi o necemu drugom, skrivenom, Istrazivacku baklju su demonstrirali osvetlili su put navijaci Dinama iz Drezdena.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: