Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:54, 14. 9. 2016.

| Kultura

Miki Manojlović: "Možda i budem ministar kulture"

Autor:D. MarinkovićIzvor:Južne vesti
Miki-Manojlovic-1.jpg
Manojlović u Leskovcu promovisao knjigu "A ko si ti?"; foto: D. M.

Nedelju dana nakon što je dobio nagradu za životno delo u Francuskoj, jedan od najvećih sprskih glumaca Miki Manojlović na festivalu LIFFE u Leskovcu, gde je ranije već počastvovan priznanjem za izuzetan doprinos srpskom filmu, promovisao je svoju knjigu "A ko si ti?".

Kako kaže Manojlović, reč je o nizu neredigovanih članaka koje je pisao za neke medije.

To ide po datumima i tako vi stičete jednu sliku vremena gde se govori o mnogim stvarima. Naziv sam dao „A ko si ti?“, ne iz razloga što sam ja važan, nego što, kad pročitaš knjigu, možda možeš da naslutiš kakav bi taj čovek mogao da bude. Veliki deo mene je tu, u toj knjizi, tu je ono što mislim - ističe Manojlović.

Miki Manojlovic Miki Manojlović je ranije već nagrađen na festivalu LIFFE; foto: D. M. Ovaj glumac tvrdi da je razočaran stanjem u kulturi i da se u poslednjih 15 godina tu ništa nije promenilo.

Najtragičnije za mene, najsmešnije i najapsurdnije je zapravo što od petooktobarskih promena, pa dok ja nisam otišao iz zemlje 2011. godine, ništa nije urađeno za ono što svuda u svetu smatraju strateškim blagom, a to je kultura. Tu nema zezanja. To je kao voda. To se ne da i o tome se vodi veoma računa - kategoričan je ovaj glumac.

On nije želeo da odgovori na pitanje kako bi on "raspolagao tim strateškim blagom".

Šta bi bilo kad bi bilo... Ja ne mogu da budem ambasador u Francuskoj i ministar kulture u isto vreme. Ne znači da jednog dana neću biti ministar kulture - kaže Manojlović.

Filmski reditelji na LIFEE-u, koji se održava u Leskovcu već 9 godina, pokušavaju da naprave jedan zajednički dokument kako bi ujedinili filmsko tržište bivše Jugoslavije, a slavni glumac im poručuje "da se ostave ćorava posla".

Nije svuda u regionu situacija ista što se filma tiče. Nije ista situacija u Hrvatskoj, u Bosni i u Srbiji. Ne možemo se meriti. Dokle god ne budemo stvorili regulative i okolnosti da domaći film zapravo ima stabilnu bazu za stvaranje, ne možemo da razovaramo o tome. Ovakva dešavanja mogu samo da obogate kulturu i da skrenu pažnju odgovornim u državi da naprave ono što je najvažnije, a to je ozbiljna razlika i procena koji su i kakvi festivali Srbiji potrebni i važni. Da oni koji nemaju nikakvu vrednost ne dobijaju ista sredstva kao ovaj festival recimo - kaže Manojlović.

Njegova predstava "Romeo i Julija" koju je radio u koprodukciji sa albanskim teatrom, uzburkala je ceo region, a on je mišljenja da ona nije promenila svest naroda, iako mu je to bio cilj.

To je naša nerealna slika. Ona je uspela da promeni svest gledalaca samo dok je trajala. Ona je zapravo bila pokazna vežba -  da Srbi i Albanci mogu nešto zajedno da urade - zaključuje poznati glumac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: