Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 4. 11. 2018.

| Kultura

Miks džeza i japanskog folka na drugoj večeri "Naissus džez" festivala [foto]

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Naissus fest
Zanimljiv zvuk uz vokal japanke dopao se niškoj publici; foto: Vanja Keser

Specifičan vokal Japanke Satomi Mormoto i njeno umeće na klaviru, upakovano u zanimljiv zvuk sastava St. Fusion koji kombinuje džez, japanski folk i brazilsku muziku, prema reakcijama dopao se publici koja je ispunila skoro celu salu niškog Narodnog pozorišta, na drugoj večeri Naissus džez festivala. Nešto "mirniji" bio je Baptiste Herbin international quartet koji uglavnom izvodi džez standarde, a nakon njihovih koncerata publika je mogla da čuje i niški bend Coffee shop u kafiću "Julijan Djupon".

Drugo festivalsko veče obeležio je nastup St. Fusion benda iz Španije, čiji su članovi sa različitih krajeva Evrope i sveta, što se i čuje u njihovim kompozicijama. Prvi put su svirali u Srbiji, a niškoj publici izveli su muziku sa poslednjeg albuma, za koji kažu da je "zvuk koji su tražili". Ova četvorka zajedno nastupa već 15 godina, a pesme koje su sinoć izveli je ono za čime su tragali sve te godine. VAK-2682 Drugo festivalsko veče proteklo uz nastupe bendova "St. Fusion" i "Baptiste Herbin international quartet"; foto: Vanja Keser

Mnogo smo godina bili kao laboratorija, svirali smo puno svinga, bibap, ali ovaj projetaj je istraživački. 15 godina smo radili, ne znam šta sve, tražeći svoj zvuk i sada možemo konačno da predstavimo ono što mislim da je zvuk koji smo tražili - naveo je basista Tomas LP Cruz.

Publiku su već drugom pesmom "osvojili", a prema reakcijama svideo im se neobičan zvuk ovog benda, kojim je na trenutke "dominirao" glas japanke. Deo nastupa posvetili su Bati Anastasijeviću i njegovoj porodici, a osim ovacije publike i oni su aplauzom pozdravili Nišlije za koje kažu da su odlična publika.

Na binu je potom izašla "prva liga francuskog džeza sa top srpskom ritam sekcijom", bend Baptiste Herbin international quartet, koji je nastup u Nišu posvetio nedavno preminulom Roju Hargrovu, poznatom džez trubaču. Kako je i najavio saksofonista i frontmen Baptiste Herbin, niškoj publici svirali su džez standarde i kompozicije sa poslednjeg albuma. VAK-2758 Drugo festivalsko veče proteklo uz nastupe bendova "St. Fusion" i "Baptiste Herbin international quartet"; foto: Vanja Keser

Nemamo mnogo vremena za probe, tako da ćemo svirati džez standarde, dosta Telonijus Monka, dosta Antonio Karlos Žubima, između ostalog, i predstaviti kompozicije sa poslednjeg albuma Drinks and Connections na kome sam svirao sa Derilom Holom na basu i Alijem Džeksonom na bubnjevima - kazao je Herbin.

Nakon njihovog koncerta publika se "preselila" u kafe-bar "Julijan Djupon" gde je svirao niški Coffee shop, a pijanista Vladimir Jelenković kaže da je ime bendu dao upravo zato što su žanrovski raznovrsni poput kafića u kojima se pušta različita vrsta muzike, koja je ipak na neki način sinhronizovana. Svirali su autorske pesme, u kojima kombinuju džez, fank, fjužn, hip-hop i druge srodne žanrove.

Naissus džet festival se završava večeras, a na bini niškog teatra od 20 sati nastupiće Vesna Petković i Who Man Dog iz Austrije, od 21 sat niški Schime trio + One i u 22 sata svira Claus Raible trio iz Nemačke, dok će od 23 sata u kafiću "Julijan Djupon" svirati niški Jazztet.

Ulaznice koštaju 900 dinara i prodaju se na blagajni Narodnog pozorišta, u kafe-baru "Julijan Djupon" i u "Trubi".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jocko Jockovic

    14:13 // 4. 11. 2018.

    Bilo bi sjajno da se cesce organizuju ovakvi dogadjaji u gradu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: