Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 25. 7. 2012.

| Kultura

Miljokaz na Koridoru 10

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, TANJUG
miljokaz
Ilustracija, foto: dicty.info

Arheolozi su nedaleko od Bele Palanke na trasi Koridora 10 otkrili miljokaz – čitač kilometara koji datira iz 3. veka nove ere.

Katarina Lazarević i Zoran Mitić, arheolozi Zavičajne zbirke pri Narodnoj biblioteci u Beloj Palanci, otkrili su ovaj redak spomenik.

Dvoje arheologa kažu da je bager kopajući novu trasu auto-puta prema Dimitrovgradu, na svega 30 santimetara dubine iskopao miljokaz dug 2,4 metra u vrlo dobrom stanju.

Niški arheolog Toni Čerškov pojašnjava da je uz vojne diplome i vojničke šlemove miljokaz najređe arheološko otkriće, jer ih je bilo relativno malo, a postavljani su obično na raskrsnicama, oko odmorišta ili na mestima gde su putnici zamenjivali umorne konje.

Stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika preveli su natpis koji označava 22. milju što je udaljenost od Niša, rimskog Naisusa, do Bele Palanke.

Na istom mestu, u Šupljoj steni, u blizini Crvene Reke, pored miljokaza, otkriveni su i ostaci vile dimenzija 50 puta 50 metara za koju se predpostavlja da potiče iz istog perioda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Đorđević

    11:00 // 14. 8. 2012.

    u Palanci postoji još jedan kamen sa pisanijima iz 3 veka sa mnogo jasnijim natpisom. Kamen je povelja Imperatoru Cesaru. Do skora je stajao u jednom zapećku po kome su vredni Romi pišali kako god bi stigli. Antički Rim je bio vrlo prisutan na ovom području

  • Branislav Petrović

    11:05 // 26. 7. 2012.

    Neverovatno koliko je ovaj kraj prebogat ostacima prošlih vremena.Pronadjeni kameni dokaz o nekakvom putokazu datira iz 3.veka nove ere.Mogu da zamislim kakvu bi atrakciju od ovoga napravili tamo neki razvijeni svet.

  • Bata

    08:26 // 26. 7. 2012.

    Da li neko pročita tekst pre objave vesti?
    "Stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika preveli su natpis koji označava 22. milju što je udaljenost od Niša, rimskog Naisusa, do Rima."
    Od Niša do Rima 22 milje ?
    Bravo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: