Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:04, 26. 10. 2022.

| Kultura

Miloš Petković za “15 minuta”: Knjiga o “Kerberu” je priča o ljudima koji sanjaju na javi

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti

Niški pisac Miloš Petković napisao je prvu zvaničnu biografiju čuvenog rok sastava Kerber, obojenu fantazijom i mitologijom, pod nazivom “Hronike troglavog psa”. Knjiga je kruna dva jubileja - 20. je knjiga tog niškog pisca i izlazi u vreme kada Kerber obeležava 40 godina postojanja. Petković je u emisiji “15 minuta” govorio i o novom romanu za decu “Bili smo zmajevi”, o prvim knjigama svog detinjstva, kao i o mestu koje fantastika kao žanr ima u lektiri.

Hronike troglavog psa Prva zvanična biografija niškog benda; foto: Facebook/Miloš PetkovićKnjiga “Hronike troglavog psa”, u izdanju “Čarobne knjige”, pred publikom se našla na Sajmu u Beogradu. Autor u njoj kombinuje elemente epske fantastike sa činjenicama iz istorije čuvenog benda.

Kaže da je ona proizvod prijateljstva sa članovima grupe, ali i da je zaljubljenik u Kerber otkako je zavoleo muziku.

To nije samo lokalpatriotizam. U njihovoj muzici sam pronašao sve što je meni dovoljno bez obzira na stanje u kom se u tom trenutku nalazim. Uvek kad sam bio tužan, srećan, zaljubljen, u njihovim pesmama sam pronalazio neke privlačne stvari. Reč je o njihovom velikom jubileju, 40 godina. Danas prijateljstva i kumstva ne traju ni upola manje u ovom blesavom vremenu - priča Petković.

Dodaje da je knjiga priča o doslednosti, ljudima koji sanjaju na javi i onima koji ne odustaju od svog sna ni u teškim vremenima. Njome želi da promoviše i svoj grad.

Kada gostujem u drugim gradovima uvek naglasim da sam niški pisac. Ja sam i srpski pisac, pišem na srpskom jeziku, ali sam prevashodno niški pisac. Volim da naglasim da sam išao u Gimnaziju “Stevan Sremac” i da nam je razredna često pričala kako su u tim klupama pre nas sedeli velikani kao što su Branko Miljković, Stanislav Binički, Ljubiša Samardžić, a za samom katedrom predavao Stevan Sremac. To nosi veliku odgovornost - objašnjava pisac.

Dodaje da knjiga donosi duh vremena u kome je Kerber najaktivnije stvarao, a tome doprinose i izjave Duška Arsenijevića, Nikole Čuturila, Bore Đorđevića, Kornelija Kovača, Branka Isakovića, Neše "Galije" i drugih.

Primećuje da danas mladim bendovima nedostaju turneje poput onih koje su imale grupe u bivšoj Jugoslaviji, ali veruje da je Niš rasadnik umetnika i talenata.

Muzika danas nastaje iza zatvorenih vrata, u nekim studijima. Nema pozornice gde bi ti bendovi mogli da nastupaju, ali to ne bi, naravno, trebalo da ih spreči da budu uspešni. Moraju biti dosledni i uporni. Kada jurite za novcem i slavom, obično ih ne dobijete - poručuje Petković.

Roman za decu “Bili smo zmajevi” u potpunosti je ilustrovao Bob Živković, a Petković objašnjava da je to priča o Milošu Obiliću, Marku Kraljeviću, Ivanu Kosančiću i Toplici Milanu, ali kada su bili deca. Naziva je pričom “iza istorije”.

Petković kaže da takve knjige i uopšte fantastiku vole i odrasli jer im pruža beg u nestvarno i odmor od svakodnevnice.

“Kroz pustinju i prašumu”, “Beskrajna priča”, “Patuljak iz zaboravljene zemlje” - neke su od prvih knjiga koje je pročitao kao dete, a sedam naslova čiji je on autor na spisku je lektira “Čitalića” za 2022. i 2023. godinu, kako za mlađe, tako i za starije osnovce.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Majstori, majstori

    19:35 // 30. 10. 2022.

    Na žalost, knjiga je baš tanka. Kupio sam je iz poštovanja prema grupi, ali ima intervjua sa članovima grupe gde u par minuta može više da se sazna u Kerberu.
    Nadam se da ovo nije zadnja knjiga o Kerberu.

    • Marin

      01:02 // 31. 10. 2022.

      Onda nismo čitali istu knjigu majstore. I očigledno nisi bio na promociji da čuješ i vidiš to zadovoljstvo svih iz Kerbera. Knjiga je fenomenalna i odlično napisana. A Kerber najveći hard rock bend na našim prostorima!

  • Lopez

    23:16 // 26. 10. 2022.

    Bravo!

  • Lutor

    21:10 // 26. 10. 2022.

    Sjajan pisac i još bolji čovek!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: