Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:21, 19. 9. 2017.

| Kultura

Ministar kulture: Manifestacije finansiramo u skladu sa kvalitetom

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Čeka se da počne kiša ne bi li počeo program
Ministar "Nišvil" uvrestio u novije festivale; foto: Vanja Keser

Pitanje finansija uvek potežu organizatori kulturnih manifestacija u Nišu, a naročito je u tom smislu “problematičan” niški džez festival. Iako je direktor “Nišvila” Ivan Blagojević rekao da je suma koju je dobio ovogodišnji festival “neadekvatna njegovom značaju”, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ističe da je Ministarstvo “pomoglo” festival za 100% više nego prošle godine.

Ministar Vukosavljević je podsetio i da “Nišvil” dobija i “obilatu pomoć” od lokalne samouprave, što je ove godine bilo čak 25 miliona.

Sa deset puta manjom cifrom je festival finansiran iz republičkog budžeta, a direktor “Nišvila” Blagojević je podsetio da je 2012. godine festival finansiran sa 4 miliona dinara, što je za oko milion i po više nego što su dobili 2017.

Ministar Vukosavljević je dodao da bi sledeće godine iz Ministarstva moglo da dođe više para za “Nišvil”:

Ministarstvo kulture je pomoglo "Nišvil" za 100 % više nego prethodne godine. Naravno mi ćemo nastojati da sledeće godine ta pomoć bude i obilatija - kazao je ministar.

On je dodao da će, u skladu sa novom Strategijom razvoja kulture do 2027. godine, za kulturu biti izdvajano više iz republičkog budžeta. Javna rasprava kultura Niš Javna rasprava o Strategiji održana i u Nišu; Foto: JV/V. M.

Samim tim bi, dodaje, i niške manifetacije mogle da dobiju više para za organizaciju, ali u skladu sa “rastom njihovog kvaliteta”.

Mi ćemo nastojati da one tradicionalne manifestacije u Nišu, kao što su “Filmski susreti”, a s druge strane i neke novije koje su se pokazale kao što je “Nišvil”, u skladu sa mogućnostima budžeta Ministarstva kulture pomažemo u narednim godinama u skladu sa rastom njihovog kvaliteta sve više i više - rekao je Vukosavljević.

Inače, pretposlednja javna rasprava o Strategiji razvoja kulture 2017. do 2027. godine, koja je, prema rečima ministra, prvi ovakav dokument u oblasti kulture, održana je u Nišu. Ministar kulture i informisanja je najavio izgradnju muzičke dvorane "u narednih 4 do 5 godina".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexter

    17:54 // 19. 9. 2017.

    Znajući da kvalitet procenjuju oni koji su za doček košarkaša angažovali Amadeus bend, ne greje me sunce.

  • koji vam je djavo

    13:12 // 19. 9. 2017.

    Pa kome nije jasna politika Beograda? Samo oni i omiljeni regioni,gradovi
    imaju sansu,drugi,u koje spada i Nis,su margina i gusice i jos vise!
    Verovao sam u neke Nislije od uticaja,alioni cim se dokopaju polozaja
    kidnu u BG i zaborave odakle su dosli.Tako nema nista,bice jos gore!

  • Овца за шишање

    11:39 // 19. 9. 2017.

    Слажем се са министром да се манифестације културе финансирају у складу са квалитетом, само што се тај "квалитет" мери критеријумима који су изнедрени од стране људи из власти, која је све, само не образована, компетентна, културна... Зато Нишвил има проблема са финансирањем, а Цеце, Меце, Гоге, Маце... не!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: