Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 13. 12. 2013.

| Kultura

Ipak nema para za Nišvil

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Nisvil.jpg
"Nišvil" ostao bez pomoći države.

Tri miliona dinara, koliko je festivalu "Nišvil" posle višemesečnih pregovora obećao bivši ministar kulture Bratislav Petković, definitivno neće biti uplaćena jer je Ministarstvo poništilo Petkovićevu odluku.

O tome je danas obavešten direktor "Nišvila" kome je Ministarstvo poslalo "Odluku o poništavanju odluke o dodeli sredstava u iznosu od 3 miliona dinara".

- Na ovaj način nastavlja se politika diskriminacije Niša koji je poslednjim Konkursom Ministarstva dobio manje od 2 posto ukupnih sredstava za muzičko stvaralaštvo naspram 62 procenta koliko je pripalo Beogradu - kaže direktor "Nišvila" Ivan Blagojević.

Blagojević podseća da je upravo na osnovu odluke Ministarstva o sufinansiranju, "Nišvil" preuzeo obaveze i napravio troškove i Ministarstvu dostavio tražene fakture, izveštaje i kompletnu prateću dokumentaciju. Nišvil Ministarstvo kulture poslalo je "Nišvilu" novu odluku

Na dodaje da je i Ministarstvo kulture isticano kao pokrovitelj u svim propagandnim akcijama, u štampanim materijalima, a da je logo Ministarstva emitovan u svim reklamnim blokovima na video bimovima glavnog i pratećih programa u Nišu, ali i u još 5 gradova, u sklopu besplatnih programa "Nišville u regionu".

U Odluci Ministarstva piše da se preispitivanju Odluke o dodeli sredstava Nišu za sufinansiranje "Nišvila" pristupilo "s obzirom na izvršenje budžeta i alokaciju sredstava, kao i rebalansu budžeta".

U obrazloženju ove odluke piše:

"Utvrđeno je da predmetni projekat ne ispunjava kriterijume iz člana 5 gorepomenutog Pravilnika, budući da navedeni kriterijumi iz Pravilnika jesu formalno, ali ne i suštinski argumentovani i obrazloženi..."

Kako dodatni razlog obrazloženja navodi se podatak da je projekat "Nišvil" bio prijavljen na Konkurs Ministarstva od 27. oktobra 2012. godine, i da je tada bio odbijen.

Podsetimo, Ministarstvo kulture je u junu odlučilo da prestane da finansira Nišvil uz ocenu da je "“festival tokom prethodnih godina imao nejasnu programsku koncepciju i da mu je potrebna kvalitetnija umetnička selekcija”.

Zatim je krajem jula, posle pritiska javnosti, koncerata podrške i zalaganja lokalne samouprave, Ministarstvo odobrilo 3 miliona dinara. Na pitanja Južnih vesti koja su u vezi da isplatom novca Ministarstvu upućena u oktobru, stigao je kratak odgovor:

- Najljubaznije Vas molimo da se za informacije o finansiranju manifestacija čiji osnivač nije Republika Srbija obratite direktno oranizatorima manifestacija.


Kriterijumi iz Pravilnika

Član 5 Pravilnika o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz republičkog budžeta, navodi 14 kriterijuma. Piše da projekti koji se finansiraju ili sufinansiraju treba da ispunjavaju najmanje 3 od sledećih:

1) kvalitet, značaj i sadržajna inovativnost ponuđenog projekta;

2) podsticanje raznolikosti kulturnih izraza;

3) održivost projekta;

4) obezbeđivanje uslova za dostupnost kulturnih vrednosti građanima i omogućavanje njihovog masovnog korišćenja;

5) promovisanje kulture Republike Srbije u svetu i njihova uključenost u međunarodne mreže i projekte;

6) podsticanje dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu i mlade u kulturi;

7) podsticanje kulturnog i umetničkog stvaralaštva osoba sa invaliditetom i dostupnost kulturnih sadržaja osobama sa invaliditetom;

8) obezbeđivanje uslova za ostvarivanje i zaštitu kulturnog identiteta nacionalnih manjina u Republici Srbiji i Srba u inostranstvu;

9) omogućavanje uslova za ravnomeran kulturni razvoj u Republici Srbiji i decentralizaciju kulture;

10) primena novih tehnologija i umrežavanje;

11) da su u funkciji obeležavanja najznačajnijih jubileja u kulturi;

12) dugoročnost projekta;

13) realan finansijski plan i različiti oblici finansiranja (koprodukcija, partnerstvo i slično);

14) da je autor, odnosno organizator projekta izvršio svoje obaveze prema učesnicima u dosadašnjim projektima i Ministarstvu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miles forever

    20:50 // 17. 12. 2013.

    Ron Carter 03:33, 16.12.2013.

    Pa ti probaj da dovedes Miles Davis i John Coltrane pa ces imati ozbiljnu stvar.

    Ma probao sam,ali ne da Mile Ilić,da se zakačiše nešto ??.

  • Miles again

    20:21 // 17. 12. 2013.

    A šta fali trubačima sa belmužijade ? pa oni
    iz Donji Barbeš su samo tako, ujedaju,nezaboravna fusion !!

  • vlada

    14:41 // 17. 12. 2013.

    Ako, nije kultura za nas nisleje. Samo Beograd neka nam dugo zivi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: