Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 2. 9. 2015.

| Kultura

Ministarstvo: Tužićemo NKC ako ne vrate pare za “Filmske”

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-490x370-490x370-NKC
Slučaj možda dobija sudski epilog; foto: arhiva JV

Zbog toga što Niški kulturni centar još uvek nije vratio skoro 3 miliona koje Ministarstvu kulture duguje za organizaciju prošlogodišnjih “Filmskih susreta”, iz ove institucije najavljuju da će tužiti NKC ukoliko ne izmiri svoje obaveze.

NKC je za “Filmske” 2014. godine dobio od Ministarstva 5 miliona dinara. Međutim, iako su za zakup filmova dobili 3 miliona, njih su bez saglasnosti Ministarstva potrošili na nabavku opreme, za koju im je već bilo odobreno 500.000. Tada im je naloženo da 2,7 miliona koje su nenamenski utrošili, kao i 300.000 koje nisu potrošili, vrate u državni budžet. 

Pošto novac do danas nije vraćen, ne samo da je NKC ostao i bez predviđenih 2,3 miliona koje je trebalo da dobije ove godine, već iz Ministarstva prete i tužbom.

U slučaju da ne izmire dugovanja, Ministarstvo kulture i informisanja pokrenuće postupak pred nadležnim sudom za povraćaj novca u budžet - kažu u Ministarstvu. 

image-df7edf21de9bdd02822a7349956d2c277de5ec9ad911697dc5574b1614357720-V Direktorka NKC-a Bojana Simović ove godine na "Filmskim susretima"; foto: JVOsim toga, oni se pitaju  “zašto je za audio i vizuelne usluge i nabavku projektora u zahtevu Ministarstvu prvobitno traženo 500.000 dinara, a potom za iste namene utrošeno više od 3,2 miliona”.

Čak i da su nam se blagovremeno obratili sa zahtevom za prenamenu sredstava po kojem bi taj novac umesto na zakup opreme potrošili na zakup filmova, imali bismo osnova da posumnjamo u stvarnu visinu iznosa namenjenog za te usluge - dodaju u ovoj instituciji.

Osim toga, pozivaju direktorku NKC-a Bojanu Simović da odgovori i zašto NKC nije novac potrošio u skladu sa ugovorom potpisanim sa Ministarstvom i na osnovu čega su odlučili da prekrše ugovor i samovoljno izvrše prenamenu sredstava.


Simović: Nismo imali loše namere

Kako je direktorka NKC-a Bojana Simović ranije izjavila za “Južne vesti” novac nije nenamenski potrošen jer je potrošen za “Filmske susrete” za šta, kaže, postoje ugovori i računi.

Međutim, kako je objasnila, stavka “zakup filmova” se našla u tekstu projekta greškom zaposlenih u NKC-u, s obzirom da se filmovi čiju je proizvodnju finansiralo Ministarstvo više ne zakupljuju.

U ugovoru sa Ministarstvom nisu bili određeni tačni iznosi za svaku stavku ponaosob pa smo smatrali da taj novac možemo da rasporedimo na drugi način bez saglasnosti. Priznajemo da je to možda bila naša greška, ali napominjemo da nismo hteli da nenamenski potrošimo novac, već da na najbolji mogući način organizujemo ovaj festival - navela je Simovićeva.

800x600-2 Dopis Ministarstva kulture Upravi za finansije Grada Niša od 6. aprila ove godine; foto: JVOna je ranije rekla da može da se desi da opet izvrše prenamenu sredstava pa da od 2,3 miliona koja su im odobrena na konkursu Ministarstva za ovogodišnje “Filmske” pokriju prošlogodišnji dug.

Međutim, Ministarstvo im pare ove godine nije uplatilo, jer nisu vratili ove od prošle godine.

Kako kažu u ovoj instituciji, još uvek postoji šansa da, ukoliko izmire svoja dugovanja dobiju i ovogodišnjih 2,3 miliona za festival iako su oni završeni pre nekoliko dana.

Ako ne vrate, dodaju, milioni odobreni NKC-u na konkursu biće vraćeni u državni budžet, a slučaj će verovatno završiti na sudu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ricardo

    11:22 // 3. 9. 2015.

    Ljuba truba bi sigurno to rešio ali mu je mala plata pa iz inata neće da radi.

  • Kukala nam majka

    09:55 // 3. 9. 2015.

    Sve probleme u niskoj opstinii,gradskim javnim preduzecima, Gorici, Parking servisu pa i NKC resice Super Ljubivoje!

  • Милосав

    23:57 // 2. 9. 2015.

    Докле више са лажима? "nije nenamenski potrošen"! Јок, кад му промениш намену онда је наменски потрошен? Узмеш паре за филмове а потрошиш на пљескавице или шта друго. Није ненаменски, никако, има рачун. " stavka “zakup filmova” se našla u tekstu projekta greškom zaposlenih u NKC-u"! Домар зајебао ствар. Она се није мешала у свој посао, није видела. Или су захтев послали кријући од ње? Ко потписа?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: