Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 26. 8. 2023.

| Kultura

Mirjana Karanović: Niš je uvek imao poseban odnos prema glumcima

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
mirjana karanović
Dobitnica nagrade "Pavle Vuisić"; foto: JV / Ljubica Jocić

Glumici Mirjani Karanović večeras će na Letnjoj pozornici biti uručena nagrada “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu. Ona je uoči početka Filmskih susreta u Nišu poručila da joj ta nagrada naročito znači jer Niš ima tradiciju posebnog odnosa prema glumcima. Organizatori kažu da su karte rasprodate i očekuju lepo vreme, pa projekcije u bioskopu za sada nisu u planu.

Mirjana Karanović jedina je glumica koja je gran pri na Filmskim susretima dobila dva puta i za obe uloge upravo je pokojni Pavle Vuisić bio značajan, jer joj je u tim ostvarenjima bio partner.

To sa Pavlom Vuisićem je jedna posebna priča i sumnjam da bi on bio naročito srećan što neka nagrada nosi njegovo ime, ali baš zato mislim da je sjajno da nosi njegovo ime, zato što on nikada nije želeo da bude slavan i doživljavao je sve ovo što prati svakog glumca kao veliku agresiju i bežao od toga, ali od toga se ne može pobeći - priča Karanović.

Kaže da je Pavle želeo da pobegne od slave i nije voleo pažnju javnosti i zato veruje da u svakom glumcu leži jedan Pavle Vuisić, koji žudi za begom od popularnosti. Nagradu koja nosi njegovo ime doživljava kao svojevrsni vrhunac svoje karijere.

44 godine sam glumica na filmu i u pozorištu, tako da je ova nagrada za mene kao neki vrhunac svega što sam do sada uradila. Radiću ja i dalje, ali volela bih da me više ne uzimaju u obzir za nagrade jer mislim da sam dokazala da držim do kvaliteta, da mi je jako važno, ne samo šta igram, već i kakva je priča i ko su ljudi sa kojima radim - navodi ona.

Osvrnula se i na položaj glumica i poručila da očekuje da će ona postati ravnopravne sa svojim kolegama i da će imati iste šanse da pokažu talenat i umeće. Festival u Nišu joj je, kaže, posebno značajan jer pridaje veliko važnost samim glumcima.

Ovde su glumci malih i velikih uloga apsolutno u prvom planu. Ne gleda se toliko da li je film rediteljski dobro uobličen, nego glumci koji sobom i svojom emocijom dopiru do gledalaca. To su žiri i publika u Nišu uvek cenili. Niš ima tradiciju posebnog odnosa prema glumcima - zaključuje Karanović.


Karte rasprodate, na zatvaranju "Neverne bebe"

mirjana karanović 2 foto: JV / Ljubica JocićPredsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković najavljuje da će na otvaranju 58. Filmskih susreta biti otpevana nova numera Festivala, zajedno sa dečijim horom, kao i da će na zatvaranju nastupiti Neverne bebe.

Otvaranje će inače prenositi televizija Prva, a selektor Dejan Dabić kaže da su karte rasprodate.

Organizatori očekuju lepo vreme, a za razliku od prošle godine, projekcije će biti održavane u bioskopu Cineplexx samo u slučaju jakog olujnog nevremena.

Jedina alternativa koju trenutno imamo, pošto Dom Vojske nije završen, jeste bioskop Cineplexx. On ima 850 mesta, ne postoji nijedna dovoljno velika dvorana da zameni 2.600 mesta, koliko ima Letnja pozornica. Dogovorili smo se da do poslednjeg trenutka u igri bude Letnja pozornica, a ako bude nekog olujnog nevremena, onda ćemo u Cineplexx-u prikazivati filmove u četiri, odnosno u po dva termina, od 12, 14, 16 i 18 sati. Koliko smo videli, do ponedeljka ne bi trebalo da bude problema - navodi Dabić.

Na programu je rekordnih 14 filmova, od čega jedna svetska i jedna festivalska premijera, kao i šest niških premijera.

Zvanični program 58. Filmskih susreta trajaće do 1. septembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja

    21:34 // 27. 8. 2023.

    Prodali su se uzeli su oare,politicari se tu nesto kulturo eve meee

  • Dule Suvodolac

    12:45 // 27. 8. 2023.

    Prvo baka najvavi bojkot. Kad ču za lovu, predomisli se. Jedino je i dalje srbomrzitelj. To što joj je Satirovski predala portret, ne menja stvar. Slikaru svaka čast, lik na portretu ima dušu za razliku od stvarnog lika.

  • Suzana

    18:28 // 26. 8. 2023.

    Zena za primer i svaka cast

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: