Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:32, 26. 2. 2019.

| Kultura

Mlada niška umetnica izlaže u Galeriji NKC-a

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Slika
Vraćanje u realnost - Slika Jelene Cvetković; Foto: Slobodan Stojković

Najnoviji ciklus dela niške akademske umetnice Jelene Cvetković ljubitelji umetnosti moći će da pogledaju u Galeriji Niškog kulturnog centra. Izložba Osećanje sveta, kažu, biće postavljena do 6. marta.

Organizatori kažu da mlada umetnica u izloženim slikama odbacuje figuraciju i ovom postavkom "posvećuje se u potpunosti istraživanju novih, asocijativnih poetika u kojoj se predmeti često svode na geometrizirane površine, ispod kojih se otvaraju svetlosni imaginarni prostori".

Ako duboko zavirimo u sebe, čistog srca, videće se ono što sam ja pokušala da prenesem na platno. Mislim da će svako ko poseti izložbu pronaći sebe na nekim od mojih slika i oseti energiju koja će mu upotpuniti dan, mesec, možda čak i život - rekla je umetnica Jelena Cvetković.

Na njenim platnima, dodaju, sučeljavaju se slobodni potezi četke, sa preciznim linijama, gusta, pastuozna faktura sa lazurnim premazima, dok istovremeno koketira sa geometrijskim formama samo u onoj meri koliko to njoj odgovara.

Slažući bojene, gotovo mozaičke površine u skladnu celinu - zavisno od raspoloženja, ponekad blago rastapa valerski obojene forme, a ponekad ih pak naglašava oštrim ivicama sačinjenim od tankih crnih ili belih linija otvarajući nove mogućnosti likovnog razmišljanja - navode organizatori izložbe.

Inače, Jelena Cvetković je završila Gimnaziju "Svetozar Marković", a potom slikarstvo na niškom Fakultetu umetnosti. Trenutno je, navodi se u njenoj biografiji, na doktorskim studijama na Fakultetu umetnosti i dizajna, Megatrend Fakulteta u Beogradu u klasi profesorke Tijane Fišić.

Do sada je više puta izlagala samostalno u gradovima na jugoistoku Srbije kao i u Makedoniji, a učestvovala je i u grupnim izložbama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Osmi amandman

    13:22 // 26. 2. 2019.

    Prvi amandman. Sloboda govora a sprovodi se osmi amandman u Srbiji. Neobicno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: