Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:20, 24. 9. 2021.

| Kultura

Mlada pesnikinja Radmila Petrović poezijom iskazuje revolt protiv kulture ćutanja

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
242264133_372218157937044_2407429627533988046_n
"Moje zbirke su moje društvene mreže"; foto: T. T.

Teskoba na selu i u gradu, kultura ćutanja koju briše jakim i iskrenim stihovima, patrijarhat koji ruši perorezom u džepu i žicama u brushalteru, porodični odnosi - teme su o kojima piše 25-godišnja pesnikinja Radmila Petrović. To je publika u Niškom kulturnom centru, na promociji njene treće zbirke poezije, nagradila aplauzima i divljenjem. Svoje pesme naziva društvenim mrežama, pa u zbirkama mogu ljudi da je "zaprate" ili je "dodaju za prijatelja".

Moja mama zna šta se dešava u gradovima je treća zbrika poezije koju je nedavno objavila Petrovićeva, a na promociji u NKC-u su stihovi nekoliko pesama dirnuli svakog u ispunjenoj maloj sali. 242785152_837156950316943_8653560295454704568_n Aplauzi u Niškom kulturnom centru nakon svake pročitane pesme; foto: T. T.

Savremena ili moderna poezija je "revolt" mlade pesnikinje protiv kulture ćutanja sa kojom se najviše susrela dok je živela na selu, u Stupčevićima kod Arilja.

Ja sam utišavana i uvek su me utišavali i ja nisam uvek mislila da će doći to vreme da se sve kaže, moja poezija je moj revolt protiv te kulture ćutanja, ja više neću da ćutim, zaista - naglašava.

Pesme je počela da piše sa 16 godina, kada su joj sestre otišle na studije, a ona ostala usamljena u, kako kaže, velikoj kući.

knjiga Treća zbirka poezije mlade pesnikinje; foto: T. T. Tada je mislila da književnost ima svoja pravila, da treba da zamisliš neku osobu i da pišeš o njoj, ali je kasnije u njima počela da upliće i lične priče, što svedoči i naslov njene poslednje zbirke.

Zato što moja mama kad sam krenula da studiram, kad je bilo ko od nas išao u Beograd, ona je uvek upozoravala čuvaj se ovoga, onoga, znaš kakav je grad, kao da je ona živela, ona nikad nije prenoćila u gradu, non-stop je pričala kao da sve zna i onda sam ja ironično stavila naslov Moja mama zna šta se dešava u gradovima, zapravo niti zna, mnogo toga ne zna - kaže Petrovićeva.

U poeziji koristi "jezik bilja", ne razmišlja o tebi, već samo proverava da li poezija može još da je uzbudi i "ona je šmeker-devojka sa perorezom u džepu i žicama u brushalteru".

Svrha peroreza u džepu jeste da, pošto moj lirski subjekat je jako ranjiv, ja pričam o devojci koja je jako ranjiva, kreće pesma s tim da imam perorez u džepu, to je njena jedina odbrana, ona ima potrebu da kaže da ima neko hladno oružje, što znači da ona ima potrebu da se brani, a to znači da se plaši i da je ranjiva. Žica u brushalteru kao neko hladno oružje koje imaju sve žene - objašnjava ona.


Inspiracija na relaciji selo-grad

Ono što je inspiriše da piše jeste tenzija - jer je stalno između sela i grada. Teskoba je kaže i na jednom i drugom mestu.

Što ja ne mogu da živim trenutno na selu, jer tamo nemam gde da se zaposlim, nemam s kim da se družim, ništa se ne dešava, prosto šta bih ja radila u relativno pustom selu. S druge strane ovde sam u Beogradu, hrana je nikakva, vazduh je nikakav, gde god da ste morate nešto da žrtvujete, mislim da je ta tenzija i to razmišljanje gde da žvim, šta da radim, čime da se bavim, mislim da odatle nastaje i umetnost - navodi.

Iako je završila Ekonomski fakultet, njena želja je da bude pesnikinja, jer, kako kaže, na taj način radi za svoje snove i oseća potpunu slobodu. S druge strane, to nije želja i njenih roditelja, pa kaže da bi oni više voleli da konstruiše novi tip traktora. 242596470_579422339849452_3697202488360632803_n "Moja mama zna šta se dešava u gradovima"; foto: T. T.

Neki od poznatih niških pisaca su, nakon čitanja njenih pesama, na događaj u Niškom kulturnom centru došli da bi se uverili da Radmila zaista postoji. I postoji, pa kritičarka Jelena Mladenović kaže da čitanje njene poezije izaziva emocionalna stanja i ostavlja da se žene zapitaju kako žive.

Inače, svoju prvu zbirku pesama Miris zemlje autorka je objavila 2014. godine kao laureat 42. Limskih večeri poezije, a drugu Celulozni rokenrol 2015. godine kao pobednik Poetskog konkursa “Desanka Maksimović”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Don Kihot

    09:18 // 26. 9. 2021.

    Bravo, bravo, bravo.

  • Oezija

    13:04 // 25. 9. 2021.

    Kome pise, onima koje kritikuje....apsurd

  • Marija

    11:06 // 25. 9. 2021.

    Gde moze ova knjiga da se kupi?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: