Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:42, 3. 10. 2018.

| Kultura

"Mladi ambasadori" prave Muzej uspomena, traže stare fotografije i dokumenta

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Muzej uspomena Mladi ambasadori
Prikupljen materijal biće predstavljen na digitalnoj izložbenoj postavci i digitalnoj platformi; Foto: Mladi ambasadori

Da bi sačuvali od zaborava period od oslobođenja Niša od Otomanskog cartva do danas, iz Udruženja "Mladi ambasadori" pozivaju Nišlije i one koji žive u okolini da iz porodičnih arhiva izvuku fotografije, dokumenta, pisma i pošalju ih njima. Planiraju da od prikupljenog materijala naprave multimedijalni Muzej uspomena.

Poziv je, kako navode, otvoren do 20. oktobra, a građani će preko prijavnog formulara moći da im dostave skenirane materijale koji su obeležili duh Niša od 1878. kada je stekao nezavisnost, do danas.

Od pristiglog materijala, dodaju, "Mladi ambasadori" će odabrati one koji će tematski i hronološki biti predstavljeni na digitalnoj izložbenoj postavci i digitalnoj platformi.

Pozivamo ih da iz porodičnih arhiva, od komšija, prolaznika pronađu fotografije, pisma, predmete, dokumentuju period koji oslikavaju i pošalju nam kako bismo napravili multimedijalnu postavku, digitalizovali i inovativnom izložbom predstavili javnosti. Mogu poslati fotografije predmeta koji su se koristili za ručavanje, kupanje, vožnju, rad na polju i u kancelariji, za komunikaciju...od poštanske markice do automobila, od olovke do udžbenika, od fenjera do modernih instalacija - navode iz "Mladih ambasadora".

Projektom "140 godina slobode – multimedijalni muzej uspomena", navode, žele da sačuvaju obeležje jednog vremena i nasleđe stvarano generacijama, kako ono ne bi ostalo u kućama, daleko od javnosti i generacija koje dolaze.

Jedinstvena i nezamenjiva kulturna vrednost jednog naroda jeste kulturno nasleđe koje, stvarano generacijama, ukazuje na naš društveni, obrazovni i kulturni razvoj, označavajući i naš identitet u svetu različitosti. Briga o očuvanju i prezentovanje kulturnog nasleđa je moralno načelo svih nas koji prepoznajemo značaj kulturnog nasleđa - saopštili su "Mladi ambasadori".

Svi zainteresovani za učešće u projektu za dodatne informacije mogu se obratiti Udruženju na mejl [email protected].

Projekat "140 godina slobode – multimedijalni muzej uspomena", kako navode, realizuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, i on je uključen u obeležavanje Evropske godine kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maximus Decimus

    17:49 // 3. 10. 2018.

    "Mladi ambasadori" - stranački projekat SNS-a.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: