Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:38, 27. 4. 2018.

| Kultura

Mladi “kulturni stručnjaci” u Nišu poslali poruku o decentralizaciji

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Kulturni-strucnjaci-u-Nisu;-foto:-Neda-Mojsilović
Poslali poruku o decentralizaciji; foto: Neda Mojsilović

“Južnu prestonicu” nedavno je posetila grupa stručnjaka iz oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija iz cele Srbije, a njihov utisak je, kako kažu, da je Niš bogat kulturnim potencijalima, kojima treba da se skrene pažnja na decentralizaciju.

Okupljeni u programu stručnog usavršavanja “Kreativno mentorstvo” proteklog vikenda su posetili Niš i ključne kulturne institucije u gradu. Kažu da im je posebnu pažnju privukla zgrada Banovine, Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla” i Studentski kulturni centar. Niš-032 Poslali poruku o decentralizaciji; foto: Neda Mojsilović

Zapaženo je i bogato delovanje Galerije savremene likovne umetnosti, a mogućnost da bolje upoznaju Nišville muzički festival i posete čuveni DELI u Davidovoj ulici, obradovala je sve prisutne - kažu organizatori.

Kulturni stručnjaci su, nakon posete niške Galerije, ocenili da su galerijski prostori u manjim gradovima doprineli razvitku savremene likovne scene i uspešno stvaraju nove mlade umetnike na tim prostorima.

Prošetali su i niškom Tvrđavom, a ispred nekadašnjeg turskog hamama, gde Nišvil priprema džez muzej, upoznali su se sa organizacijom i programom ovog festivala koji se održava u Nišu od 1995. godine. Posetioci iz Beograda, Pančeva, Bačke Topole, Požege, Smedereva, Užica, Zrenjanina su nakon razgovora sa Nišlijama i posete kulturnih institucija zaključili da ovaj grad ima veliki kulturni potencijal. Niš-055 Poslali poruku o decentralizaciji; foto: Neda Mojsilović

Glavni zaključak učesnika programa “Kreativno mentorstvo” posle ove posete Nišu je veliko bogatstvo i potencijal institucija i organizacija kulture grada Niša i potreba da se skrene pažnja na njihovo delovanje kroz decentralizaciju kulture u Srbiji - navode u saopštenju.


Tema studijskog putovanja - decentralizacija

Organizatori ove "kulturne ekskurzije" kažu da je tema posete Nišu bila decentralizacija, te su deo vremena proveli i u razgovoru sa Mladenom Jovanovićem iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Niš-079 Poslali poruku o decentralizaciji; foto: Neda Mojsilović

Siže ovog razgovora svakako će biti njegove reči da od zemalja u Evropi u Srbiji postoji najveća razlika između majbogatijeg i najsiromašnijeg regiona, čak 1:6, kao i između najbogatije i najsiromašnije opštine, 1:17 - dodaju organizatori.

Obišli su i Deli prostor koje vodi Udruženje građana "Proaktiv" i ocenili su da je to mesto na kome "pomenuti šampioni Niša imaju bar malo bolje uslove i mogućnosti za razvoj". Upoznali su i Mlade ambasadore i čuli na koji način oni podstiču mlade da se uključe i kulturni i kreativni život lokalne zajednice.

Niš-008 Poslali poruku o decentralizaciji; foto: Neda Mojsilović

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bruno

    18:24 // 27. 4. 2018.

    Na žalost nas, državom upravljaju političari ružičaste kulture, a dobar deo koji im daje podršku je isti takav. Nekultura za sada ubedljivo vodi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: