Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:19, 20. 11. 2017.

| Kultura

Mladi muzičari približili klasiku niškim osnovcima

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
muzicki cas
Osnovci radoznalo slušali o muzici; foto: EU info kutak Niš

Kako zvuče dela klasične muzike, kako violina stvara zvuk i kakav je osećaj kada se drži ovaj instrument, kao i ko su velikani među kompozitorima, danas su na neobičnom koncertu-času saznali đaci Osnovne škole “Učitelj Tasa” u Nišu.

Muzički čas laureata festivala “Constantinus” održan je povodom Svetskog dana deteta, a edukativni koncert i predavanje slušali su učenici trećeg razreda.

Muziku i violinu osnovcima su predstavila dva mlada talentovana muzičara, ujedno i braća, Tadija i Lazar Mutavdžić. Lazar je učenik 5. razreda OŠ “Dositej Obradović” i 5. razreda niže Muzičke škole u klasi profesorke Milene Stevanović, a Tadija student prve godine Fakulteta umetnosti u Nišu.

Osnovci su čuli kako ovi mladi violinisti sviraju Bahova i Šubertova dela, savremene kompozicije iz ,,Šindlerove liste’’, kao i veliki hit “Despasito”.

Kad im se predstavlja klasična muzika često deca shvate da je to nešto staro i dosadno, a danas su imali priliku da čuju kako 10-godišnjak na violini svira i klasiku, ali i modernu muziku. To znači da je živa muzika vrlo primenjena i da ti instrumenti ne služe samo da sviraju Baha i Mocarta, već i da mogu da sviraju i trenutne hitove – objašnjava profesor Fakulteta muzičke umetnosti i director festival “Constantinus” Igor Aleksić.

Aleksić je bio zadužen za teorijski deo časa na kome je đake proveo kroz muzičku istoriju i upoznao ih sa slavnim kompozitorima umetničke muzike i njihovim najpopularnijim delima. Osim toga, oni su mogli i da dodirnu instrumente i saznaju sve o njima.

Deca su stvarno bila pažljiva, radoznala, htela su i da pipnu instrumente, što je i bila ideja i namera, jer kao što jedan poznati dirigent kaže, kad hoćete da dete zavoli fudbal ne date mu samo da gleda utakmicu na televiziji, već mu date loptu. Isto je i sa muzikom – objašnjava Aleksić.

Ovim časom je počela serija nastupa koji imaju za cilj popularizaciju klasične muzike među osnovcima.

Festival "Constantinus" postoji već osam godina i bavi se promocijom umetničke muzike. Prvi deo, festival, održan je u septembru, a sada nastavljamo da promovišemo umetničku muziku i na ovaj način, među mlađim osnovcima - istakao je Aleksić.

Direktor niškog festival napominje da je ovo ujedno prilika da se promovišu mladi talenti, ali da najmlađi čuju muziku sa kojom se ne sreću tako često.

Ovo je jedan od načina da se mališani upoznaju sa klasičnom muzikom jer nažalost nemaju alternative u medijima. Niko od njih ne očekuje da budu profesionalni muzičari, ali je zbog opšte kulture potrebno da deca znaju ko su Bah i Betoven, pre nego ko su Ceca i Meca – kaže Aleksić.

Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info kutak drugu godinu zaredom podržali su festival ,,Constantinus’’, a saradnja se nastavlja organizovanjem koncerata u osnovnim školama. ,

Cilj nam je popularizacija kvalitetne muzike među najmlađima, želimo da decu usmerimo na pravi muzički put’ - istakla je Bojana Petrović iz EU info kutka.

Do kraja godine, ovi koncerti biće održani u još dve niške osnovne škole.

Veliki odliv mladih školovanih ljudi usled nemogućnosti zapošljavanja i teška ekonomska situacija u kojoj se nalazi Srbija, dodatno ugrožavaju ekonomski prosperitet zemlje.

Kroz aktuelne priče koje promovišu angažovanje mladih ljudi, cilj nam je da afirmišemo njihov aktivizam i sve veću ulogu u donošenju odluka i njihovu zastupljenost u javnim politikama.

Južne vesti će promovisati projekte i događaje u koje su uključeni mladi ljudi, kao i pozitivne promene u nerazvijenim opštinama južne i jugositočne Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: