Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 11. 4. 2017.

| Kultura

Mladi niški gitaristi uspešni u Ćustendilu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Nagrađeni učenici sa mentorom; foto: Bogdan Pejić
Nagrađeni učenici sa mentorom; foto: Bogdan Pejić

Učenici niške Srednje muzičke škole i mladi gitaristi Damir Blagojević, Andrija Đorđević i Mihailo Dašić, koje je pripremao profesor Bogdan Pejić, na Internacionalnom takmičenju u Bugarskoj postigli su odlične rezultate i u Niš se vratili sa nagradama. Ovo je jedan od njihovih najvećih uspeha, a sada nastavljaju sa pripremama za predstojeća takmičenja.

Njihov mentor kaže da je takmičenje klasičnih gitarista, koje je ove godine održano u banjskom gradu Ćustendil u Bugarskoj, jedno od ozbiljnijih, između ostalog i zbog toga što se odvija u dve etape. U prvoj su učenici morali da odsviraju program u trajanju od 15 minuta, a oni koji su prošli tu fazu u narednoj su morali da sviraju kompozicije 18 minuta.

Priprema za ovo i druga takmičenja nam startuje od samog početka školske godine, programi su jako obimni i zahtevni i potrebno je puno odricanja, rada, i vežbanja da bi se postigao ovakav rezultat. Bila je jako teška konkurencija gde su učestvovali gitaristi iz zemalja u okruženju, kao što su Bugarska, Grčka, Turska, Ukrajina, ali su oni uspeli da ostvare izvanredne rezultate - pojašnjava Pejić.

Najuspešniji među mladim niškim muzičarima bio je učenik 2. razreda Srednje muzičke škole u Nišu Damir Blagojević, koji je proglašen za laureata 3. kategorije u kojoj je učestvovao. Pored osvojenog 1. mesta, on je dobio i novčanu nagradu i sliku bugarskog slikara Zivka Grozdanova.

Učenik 3. razreda Andrija Đorđević je u istoj kategoriji osvojio 2. mesto, diplomu i jednokratnu stipendiju jedne bugarske kompanije.

U kategoriji u kojoj su se takmičili stariji od 18 godina, učenik 4. razreda Mihailo Dašić, kao jedan od najmlađih takmičara, osvojio je 3. mesto i specijalnu statuu za odličan scenski nastup.

Ovaj uspeh je jedan od najvećih uspeha u njihovoj dosadašnjoj karijeri koji će im dati još veću motivaciju i želju da se bave ovim prelepim pozivom, koji možda kod nas i nije cenjen onoliko koliko bi trebalo, a ovakvim dešavanjima se nadamo da ćemo probuditi svest ljudi oko nas i da ćemo vratiti prave vrednosti na mesto na kojima treba da budu - kazao je Pejić.

Mladim gitaristima sada predstoji još nekoliko takmičenja u Srbiji, kaže Pejić, a poslednje u nizu biće i niško takmičenje. On očekuje da će sledeće godine njegovi učenici ponoviti iste uspehe i postići još veće. Nada se i da će naći novac ili sponzora koji će ih podržati da učestvuju i na nekim značajnijim evropskim takmičenjima ubuduće.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: