Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 7. 7. 2019.

| Kultura

Mladi niški pijanista pozvan u prestižnu italijansku školu, ali mu finansije otežavaju put

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
foto pz
Nastupao je u Gradskoj kući povodom Dana muzike 21. juna; foto: P. Ž.

Brojne nagrade, medalje i priznanja tokom tri godine koliko svira klavir bili su pozivnica za 11-godišnjeg Vuka Petrovića iz Niša da od 24. do 28. jula učestvuje na master klasu "Astri Summer music academy" u italijanskom gradu Ričioneu. Za kotizaciju i put potrebno je oko 800 evra, a Vukova mama kaže da ima obećanja iz Opštine Palilula da će veći deo biti pokriven, ali je problem što će mladom talentu i za naredna takmičenja i usavršavanja biti potreban novac koji mu porodica ne može obezbediti.

42189885-295557274600221-3835537925701894144-n Vuk sa profesorkom Milenom Pejić na takmičenju u Ohridu; foto: P. Ž.

Da se dobar rad i talenat daleko čuju, dokaz je Vuk Petrović, učenik šestog razreda niške Osnovne škole "Bubanjski heroji" i četvrtog razreda Osnovne muzičke škole u Nišu, klavirskog odseka, u klasi prof. Milene Pejić. Njemu je stigao poziv prestižne Akademije iz Italije da učestvuje u Letnjoj školi, a njegova majka Pamela Živković ističe da je ovaj put veoma značajan za Vukovo dalje napredovanje.

Ovo njemu neće biti prvo međunarodno iskustvo jer je već bio u Italiji na časovima kod profesora Alesandra Deljevana i učestvovao na Međunarodnom takmičenju pijanista "Ohridski biseri" u Makedoniji, gde je osvojio prvu nagradu. Oba ova putovanja smo finansirali iz sopstvenih izvora - kaže Živkovićeva.

Picture-010-Copy Vuk ima 11 godina, a tri godine svira klavir; foto: P. Ž.

Ipak, kao i u mnogim pričama o talentovanoj deci, finansije i u ovom slučaju staju na put. Pamela Živković kaže da je za odlazak u Italiju potrebno oko 800 evra, a u pomoć bi trebalo da pritekne Opština Palilula u kojoj žive.

Kotizacija za letnju školu u Italiji je 400 evra, boravak preko 300 i avio-karte za Vuka i nastavnicu sa kojom treba da putuje iznose 100 evra. Iz Opštine Palilula imamo čvrstih obećanja da ćemo neki značajan deo potrebnih sredstava uskoro dobiti - kaže Živkovićeva.

U Opštini Palilula nismo uspeli da saznamo da li će uplatiti sredstva jer se predsednik Opštine Aleksandar Ždrale ne javlja na pozive novinara.

Ipak, ovo neće biti jedini trošak u narednom periodu jer je u planu da Vuk na jesen učestvuje na međunarodnim takmičenjima Bugarskoj ili Sloveniji, a do kraja naredne školske godine očekuju ga nadmetanja u Srbiji.


Brojni uspesi tokom tri godine

Ove školske godine Vuk je osvojio prvu nagradu na Republičkom takmičenju učenika muzičkih škola u Beogradu, zatim prvu nagradu na Festivalu muzičkih škola u Paraćinu, a laureat je na Regionalnom takmičenju iz solfeđa u Nišu.

Pored ovih osvojio je i prvu nagradu na Opštinskom takmičenju iz srpskog jezika, prvu nagradu na Opštinskom takmičenju iz informatike, kao i drugu nagradu na Okružnom takmičenju iz srpskog jezika. Svoje prvo kompozitorsko stvaralaštvo je pokazao na koncertu Muzičke škole odžanom povodom Dana muzike u Gradskoj kući - dodaje Živkovićeva.

Picture-002-Copy Nagrađen i u svojoj OŠ "Bubanjski heroji": Vuk sa dirktorkom Vericom Radenković; foto: P. Ž.

Vuk je kao jedan od najboljih đaka nagrađen i u svojoj osnovnoj školi.

Veliku zahvalnost za sve Vukove uspehe dugujemo istaknutom pedagogu Muzičke škole profesoru Mileni Pejić, u čijoj je klasi, a koja se nesebično zalaže za njegovo dalje napredovanje - dodaje majka mladog talenta.

Tokom prethodnih godina mladi niški pijanista osvojio je prvu nagradu sa međunarodnog takmičenja pijanista u Vranju i laureat je Međunarodnog takmičenja u Nišu.

Vuk Petrović na Republičkom takmičenju muzičkih škola 2019.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • penzionerka

    19:37 // 7. 7. 2019.

    Bulatovicu, dresite kesu i dajte detetu pare! Grad to ima i mora da ima za ovakvu decu.

  • Magnus

    16:20 // 7. 7. 2019.

    Grad bi donirao celu sumu ali ako moze u ekvivalentnoj vrednosti behaton ploca. Sramota sto za ovakve talente nema para a ima za bespotrebno uredjivanje trga, secu drveca po gradu i montiranju behaton ploca gde god je moguce. Ali zato ako mali osvoji nesto, odmah ce gradonacelnik i kompanija da dotrce za slikanje

  • Mara

    16:17 // 7. 7. 2019.

    Grad treba sa baš dodira za ovakve talente

    • Nišlija Iz Čalija

      19:43 // 7. 7. 2019.

      Maro, koliko komentara dnevno ostaviš, nije ni čudo da ovako brljaš!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: