Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:51, 1. 9. 2020.

| Kultura

Mladi novinar iz Niša napisao roman i prvih 100 primeraka prodao iz gepeka

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti

Siroti mali ratovi je roman prvenac mladog novinara iz Niša Uroša Dimitrijevića, koji je zbog korone napravio zanimljivu promociju - prvih 100 primeraka prodao je iz svog gepeka, uz druženje sa čitaocima. U emisiji "15 minuta" kaže da je priča u romanu vedra i bazirana na humoru, da se čita brzo i lako, a da može biti i scenario za neki film ili seriju.

Nišlija Uroš Dimitrijević je novinar BBC na srpskom i kaže da mu je novinarski rad dosta pomogao u pisanju romana. Njegov prvenac Siroti mali ratovi je sveža i mladalačka priča, u kojoj nema vitezova, posleratnih trauma i Nemanjića. roman Roman prvenac mladog novinara iz Niša; foto: JV

Baš to sam hteo, da napišem mladalački roman, jer sam se zasitio toga što su kultne mladalačke knjige i dalje knjige iz devedesetih godina. U ovoj knjizi ima tih mladalačkih problema kroz tu savremenu prizmu, znači sve moguće društvene mreže, raskidi kroz te društvene mreže, peglanje preko njih i svi ti "problemi" i ratovi milenijalaca - priča Uroš.

Glavni lik upravo te probleme mladih doživljava kao neku vrstu ratova, a zapravo su to svakodnevne situacije koje se rešavaju tako što, kako objašnjava, ustaneš iz kreveta i obaviš sve obaveze.

Neke od kritika su da glavni lik podseća na lika iz serije koju progutamo, ali i da je priča iz romana film - bio bi urnebesan. Dimitrijević kaže da priča zaista podseća na neku iz serije i da bi mogla da posluži kao scenario.

Zbog korone dugo nije mogao da pronađe izdavača, jer mnogi nisu hteli da rizikuju, ali je na to pristao Presing i dogovor je bio da plati samo štampu i papir, a da sve ostalo uradi sam kako želi. Uros Dimitrijevic intervju 1; foto: JV Dimitrijević kaže da bi priča mogla da posluži za scenario za film ili seriju; foto: JV

Mislim da smo na kraju svi jako ponosni kako izgleda knjiga, ima taj manji format, džepni, lako je za čitanje, a pri tom imam priliku da radim promociju kako ja želim. Još mi je draža jer je proizvod mene i mojih jako dobrih prijatelja - dodaje Dimitrijević.

Nije organizovao klasičnu promociju, već je prvih 100 primeraka prodavao iz svog gepeka, sve je rasprodalo za samo nedelju dana, najviše u rodnom Nišu, a roman bi uskoro trebalo da se nađe na policama knjižara.

Ističe da mu je ta promocija uživo, uz druženje sa čitaocima još više prijala, a objašnjava i otkud ideja za to.

Otišao sam po promotivnih 100 primeraka, parkirao sam na Obilićevom vencu u Beogradu, drug i ja smo otvorili gepek i slikali knjige, prolazi jedna žena sa ćerkom i sve vreme gleda i pita "a šta je to?". Ja sam rekao da sam novinar, da je to moj roman prvenac i ponudio da joj poklonim, jer mi je bilo drago što se interesuje, ali je ona insistirala da kupi. I tako smo videli da je jako dobra fora, privlačan je dizajn, i onda sam odlučio da prodajem bukvalno iz gepeka i to je radilo nenormalno dobro - ističe Uroš.

Dimitrijević se za par dana seli u Pariz, a u emisiji "15 minuta" možete čuti i zašto, ali i kako će izgledati buduće promocije, da li njegov roman zaslužuje nastavak, kome će knjiga najviše prijati i kako je novinarstvo uticalo na njegovo pisanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    05:19 // 2. 9. 2020.

    Urke kralju

  • šala

    19:00 // 1. 9. 2020.

    A kako porez na to da plati??

    • Zbilja

      07:35 // 2. 9. 2020.

      Isto kao zeljko mitrovic i irinej

  • vlada

    17:53 // 1. 9. 2020.

    Cepaj brat!
    I ne okreći se, sine!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: