Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 30. 12. 2020.

| Kultura

Mladi slikar stvara portrete u stilu akademizma, a poklonio gradu murale poznatih Vlasotinčana

Autor:N. MarkovićIzvor:Južne vesti

Mladi slikar stvara portrete u stilu akademizma, a poklonio gradu murale poznatih Vlasotinčana

Mladi slikar Slobodan Radosavljević na radar šire javnosti došao je nakon što je na keju u Vlasotincu oslikao čuvene Vlasotinčane Vladu Ilića, Hristifora Crnilovića, boksera Dragišu Stankovića Čelika, ali i fiktivne likove Šurdu i Boba. Ipak, ovaj talentovani 34-godišnjak već godinama stvara u svom ateljeu, slikajući portrete i pejzaže u stilu klasičnog akademizma.

murali Murali "Sinovi Vlasotinački" na keju; foto: N. M.Slobodan Radosavljević rođen je u Kragujevcu, živeo u Gruži, ali već više od dvadeset godina živi i stvara u Vlasotincu. Prepoznatljiv je po muralu “Sinovi vlasotinački“, iako je to samo segment njegovog dugogodišnjeg rada.

Pretpostavljam da otkako sam prohodao, odmah sam zgrabio olovku i počeo da švrljam po svemu i svačemu. Nije bilo u kući računa za struju ili telefonskog imenika na kome nisu bili iscrtani različiti junaci - svedoči Radosavljević o svojim počecima.

On dodaje da su njegov talenat najpre primetili roditelji, koji su ga podržali u nameri da postane slikar.

Kako kaže, najviše uči na radionicama koje organizuju priznati slikari širom sveta, a “zanat voli da ukrade“ i od velikana poput Paje Jovanovića ili Uroša Predića, posmatrajući u muzejima njihove slike.

Inspiraciju pronalazim u ljudskom biću. Uglavnom oslikavam žene. Svetlo u različitim uslovima mi je uglavnom velika inspiracija, a tu ključnu ulogu igraju prelamanje senki u kombinaciji sa čovekom - kaže Slobodan.

Zbog koronavirusa, Slobodan ipak nije dočekao svoju prvu samostalnu izložbu koja je bila planirana u Beogradu, ali kako kaže, koristi društvene mreže za promociju svog rada.

Uprkos tome što je uvreženo mišljenje da slikari ne mogu da žive od svog rada, on napominje da poneku sliku i proda, pa uspeva da od svog talenta i živi.

Više o njemu pogledajte u video reportaži.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Vlasotince.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada Niš

    18:13 // 6. 1. 2021.

    Bravo momak!

    Samo napred. Radovi su ti vrhunski :-)

  • Lidija

    16:44 // 6. 1. 2021.

    Divno treba podržati ovog Slikara i omogućiti mu da razvije svoj talenat može država za toliko da mu lepo sredi jedan Atelje da okupe mlade talente naravno i one starije pa neka rade zajedno nešto kreativno, mogli bi i da ih zaposlite da primaju platu ima para za neke gluposti i za projekte koji nikad ne zažive, za polovne ukrase .........pa neka ima i za talente kao što je ovaj!

  • Goga

    16:27 // 6. 1. 2021.

    Odusevio me, bravo, puno uspeha na dalje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: