Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:46, 26. 2. 2017.

| Kultura

Monografija niškog novinara među nagrađenim na Svetosavskom sajmu

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Knjiga
Knjiga bila cenzurisana više od 20 godina; Foto: JV

“Novine i novinari” u kojoj su predstavljene priče 51 novinara koju je UNS nagradio za publicistiku, na tradicionalnom niškom Svetosavskom sajmu dobila je priznanje za očuvanje istorijske i kulturne baštine Niša. Nagrađen je autor Slobodan Krstić, redaktor Zoran Marjanović i dizajneri Momčilo, Predrag i Nemanja Mladenović.

Knjiga je prvobitno trebalo da bude štampana 1994. godine, ali je svetlost dana ugledala tek 2016.

Knjiga je svedočanstvo novinara – hroničara jednog vremena ovog grada iz minulog veka. U njoj su prilozi i svedočanstva o prilikama, događanjima i ljudima ovog kraja i grada i novinarskoj profesiji. Mnogi od tih novinarskih zapisa skinuti su sa požutelih stranica niških Narodnih novina, kao i kazivanja novinara koji su kao hroničari svojim perom zapisivali istoriju grada – navode iz žirija.

Monografija je podelila nagradu sa publicistom Vidosavom Petrovićem i knjigom “Kralj Milan i Niš”, koja je takođe izdata 2016. Svetosavski sajam Foto: FB stranica Svetosavski sajam knjiga

U knjizi su značajna dokumenta, odluke, prepiska, sećanja, zapažanja putopisaca i neposrednih učesnika i savremenika događaja u Srbiji i posebno značajna za ovaj grad. Sedamdesetak tekstova su svedočanstva o jednom periodu istorije. Oni koji izučavaju istoriju Niša. Naći će u ovoj knjizi mnogo značajnih činjenica – naveli su iz žirija.

Inače, ova monografija dobila je i nagradu za posebnu knjigu kao izdavački poduhvat.

Autor je izborom teme, podataka i dokumenata pružio kompleksan uvid u istorijat posebnih odnosa između dinastije Obrenović i Niša, druge prestonice Srbije u to vreme, što ovo izdanje čini referentnim i u širem istoriografskom kontekstu – navode u obrazloženju.

Nagradu za najvredniju ukupnu izdavačku produkciju na Sajmu su dodelili Izdavačkoj kući Zavod za udžbenike iz Beograda.

U bogatoj i vrednoj produkciji ove kuće, posebno se izdvajaju Sabrana dela Grigorija Božovića u dva toma, „Putopisi“ i „Pripovetke“. Treba pomenuti i Drame Dušana Kovačevića u 10 knjiga, opus Milovana Vitezovića u 15 knjiga, kao i izuzetno delo pod nazivom „Teorija kulture“ profesora Đure Šušnjića – navode u obrazloženju.

Nagrada za najbolju ediciju ili knjigu kao izuzetan autorski i izdavački poduhvat i ostvarenje ove godine dodelili su Niškom kulturnom centru, u čijoj produkciji posebnu pažnju privlači izdanje „Mi plačemo iza tamnih naočara“, autora Marijana Cvetanovića.

Ova zbirka intervjua sa niškim rok muzičarima, od Daltona i Lutajućih srca, preko Galije i Kerbera, do Di-Fensa i Stereo banane, značajan je dokument za sve, a ne samo one koji su „pelcovani rokenrolom“, kako se duhovito i istinito kaže u predgovoru – dodaju.

Nagradu za najbolje grafički oblikovanu knjigu odnela je „Bass bookvar“ Milana Srdanovića u izdanju SKC-a Niš, koju je grafički oblikovao Ivan Stojić. Nagrada za tehničko-tehnološki tretman knjige, dodaju, otišla je „Velikom ilustrovanom vodiču kroz Drugi svetski rat“ izdavačke kuće Data status iz Beograda.

Inače, 13. Svetosavski sajam biće otvoren do 28. februara, svakog dana od 10 do 20 sati. Ulaznica košta 50 dinara.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: