Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:51, 30. 3. 2023.

| Kultura

Monografija o manastiru Sveti Nikola u Kuršumliji otkriva nove detalje o istoriji Toplice

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
knjiga
Monografija o manastiru iz doba Nemanjića; Foto: Lj. M.

Rezultati višegodišnjeg rada na rekonstrukciji svih sprovedenih istraživanja, identifikaciji i analizi prikupljene i sačuvane arheološke građe o Nemanjinoim zadužbinama u Kuršumliji, objavljeni su u monografiji Manastir Svetog Nikole u Toplici čiji je autor Emina Zečević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu.

Knjiga će budućim generacijama arheologa, istoričara i istoričara umetnosti biti osnova za dalja istraživanja manastira, ali i ostalih lokaliteta na području čitave Toplice. manastir snimak Snimak kompleksa manastira Svetog Nikole u Kuršumliji; Foto: Lj. M.

Sve je poteklo od toga što sam u depou Narodnog muzeja u Beogradu našla materijal za crkve Svetog Nikole i Bogorodice u Kuršumliji. Krenula sam da skupljam dostupne podatke i videla da je to ogromna građa, iako se radi o važnim crkvama. Odlučila sam da doktoriram na tu temu, a podatke sam nalazila u niškom zavodu, Muzeju, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, prokupačkom Muzeju. To je trajalo nekih 7, 8 godina, od 2006. do mog doktorata 2014. godine - kaže Zečević.

Dugogodišnji rad je pokušaj da se dođe do rekonstrukcije o fazama života u manastiru i obuhvata nova saznanja o istoriji tog kraja, tumačenja života i perioda, kao i i sve podatke koji će koristiti pre svega stručnjaci, jer je sistematski prikazana arheološka građa od nastanka do današnjih dana. manastir Manastir Sveti Nikola u Kuršumliji; Foto: Lj. M.

Većina manastira širom Srbije je u nekom periodu stradala, napuštani pa su obnavljani. Ovo je jedno od retkih važnih mesta, sedište jedne episkopije koje je napušteno krajem 17. veka i nikada nije obnavljano nakon toga. U planu mi je da uradim i drugi tom ove knjige koji će obuhvatiti rekonstrukciju sahranjivanja na groblju u okviru crkve Svetog Nikole - dodaje Zečević.

Knjiga će biti zanimljiva za svakog ko želi da sazna nešto više o Kuršumliji, Nemanjićima i istoriji tog kraja, uz puno novih podataka, tumačenja i rekonstrukcija faze gradnje, stradanja i obnove manastira.


U blizini Kuršumlije tri srednjovekovne crkve na malom prostoru

Na maloj međusobnoj udaljenosti, uz obale reke Toplice i njenih pritoka Banjske i Kosanice u okolini Kuršumlije, nalaze se tri crkve potpuno različite arhitekture.

Zahvaljujući podacima iz Žitija Stefana Nemanje, obnovljena je i danas aktivna crkva Svetog Nikole i delimično konzervirana crkva Svete Bogorodice koje su odavno prepoznate kao prve zadužbine rodonačelnika loze Nemanjića. manastir bogorodice Manastir presvete bogorodice; Foto: TO Kuršumlija

Treća crkva sa dve faze gradnje, na lokalitetu Grčka bazilika u podnožju utvrđenja na mestu zvanom Marina kula, nije bila predmet značajnijih istraživanja sakralne arhitekture i samo su je pojedini autori dovodili u vezu s Nemanjinom graditeljskom aktivnošću u Toplici.

Njihove različite sudbine, u nekim vremenima isprepletane, određene su epohama u kojima su sagrađene i trajale.


Od 19. veka interesovanje za Nemanjin manastir u Kuršumliji, obnova počela vek kasnije

Manastir je izgrađen između 1159. i 1166. godine i intenzivno je živeo do 14.veka kada je doživeo veliki požar. Obnavljan je i kao takav odolevao vekovima i burnim vremenima do kraja 17. veka. manastir Ostaci nekadašnjeg manastira; Foto: Lj. M.

Iako se interes naučne javnosti za Nemanjin manastir Svetog Nikole u Toplici javio još u drugoj polovini 19. veka, obimniji konzervatorsko-restauratorski radovi su započeti gotovo ceo vek kasnije, a njima je obuhvaćeno najznačajnije i tada jedino vidljivo manastirsko zdanje – crkva Svetog Nikole.

Nedugo potom su preduzeta i višegodišnja sistematska arheološka istraživanja 1967–1980., kojima su otkriveni ostaci i drugih građevina u naselju ovog manastirskog kompleksa.

Na osnovu njihovih rezultata izneta su nova saznanja o vremenu i etapama gradnje, kao i o životu u manastiru. manastir Manastir Nemanjića u Kuršumliji pre restauracije; Foto: Lj. M.

Tokom poslednjih decenija izvedeno je i nekoliko manjih sondažnih iskopavanja unutar porte, međutim pošto su i ona, kao i prethodna, bila u "službi" konzervacije objekata i prezentacije terena, izostala je valjana metodologija iskopavanja koja su uz to i veoma loše dokumentovana.

U okolini Kuršumlije je registrovan veliki broj lokaliteta s materijalom koji ilustruje smenu starčevačke i vinčanske kulture, eneolita i gvozdenog doba, pa će taj prostor budućim generacijama arheologa, istoričara i istoričara umetnosti biti dobra osnova za dalja istraživanja manastira, ali i ostalih lokaliteta na području Toplice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: