Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 18. 9. 2014.

| Kultura

Monografija o scenografu Borisu Čerškovu

Autor:M.VučićIzvor:Južne vesti
cesrhkov.jpg
Korice monografije "Boris Čerškov - pozorišni scenograf i kritičar"

Iz štampe je izašla monografija “Boris Čerškov - pozorišni scenograf i slikar”, autora Slobodana Krstića, o poznatom scenografu koji je svoj radni vek proveo u niškom Narodnom pozorištu.

U ovoj monografiji, kolege Borisa Čerškova, filmski reditelji, književnici, glumci i publicisti, prisećaju se životnog i stvaralačkog puta ovog umetnika.

Kako navode recenzenti, ovo delo u izdanju niške “Punte”, značajno je za građu i pisanje buduće savremene istorije srpskog pozorišta, s obzirom na to da se radi o umetniku koji je u niškom pozorištu uradio više od 160 scenografija i petnaestak kostimografija. Osim toga, Čerškov je uradio i veliki broj scenografija za brojne svečanosti, akademije, jubijele, godišnjice iz nacionalne istorije.

- Čerškov scenografsku umetnost nije posmatrao kao isključivi, tradicionalni čin (re)kreiranja dekora, već kao uzvišeni estetski/autorski akt kojim se, najpre stvaraju obuhvatne slike, vizuelne, autiditivne i taktilke, slike koje pripadaju celom umetničkom činu - navodi recenzent Branislav Miltojević.

Svoj scenografski opus, Čerškov je ostvario ne samo na sceni niškog teatra, već i u Pozorištu lutaka u Nišu, ali i na brojnim pozorišnim scenama širom Srbije i regiona, kao i gradovima u Švedskoj i Poljskoj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: