Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:52, 18. 11. 2011.

| Kultura

Monografija radova leskovačkog karikaturiste

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
leskovac, mivel
Miodrag Veličković Mivel

Monografija radova Miodraga Veličkovića Mivela, koju je priredio Marko Stojanović, predavač u Školi stripa “Nikola Mitrović Kokan”, prva je knjiga u ediciji leskovačkog strip stvaralaštva.

Izdavanje monogafije radova Miodraga Veličkovića Mivela pomogla je lokalna samouprava, a štampana je u tiražu od 300 primeraka.

- Sledeća monografija biće posvećena Nikoli Mitroviću Kokanu čije ime nosi Škola stripa u Leskovcu, a u planu je izdavanje još nekoliko monografija naših istaknutih članova – kaže Marko Stojanović, dobitnik brojnih nagrada za strip stvaralaštvo.

Veličković je dobio više od sto nagrada širom sveta među kojima su i specijalne nagrade na izložbama karikatura u Beogradu, Skoplju, Ljubljani, Japanu, Koreji (sedam puta), Novom Sadu, Istanbulu, Hokaidu, Bukureštu, Tajvanu i drugim gradovima i jedan je od najnagrađenijih karikaturista u “velikoj Jugoslaviji”.

Veličković je dobitnik je prestižne nagrade “Pjer”, bio je član većeg broja međunarodnih žirija u zemlji i inostranstvu i dobitnik Zlatne značke KPZ Srbije i Oktobarske nagrade Leskovca.

Imao je 14 samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a ilustrovao je tridesetak knjiga poznatih srpskih pisaca.

Veličković je umro 5. maja 2010. godine, u 67. godini života, a dugo je radio kao tehnički urednik i novinar leskovačkog nedeljnika “Naša reč”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Stopedja

    17:04 // 18. 11. 2011.

    Bio je velikan kojim bi se ponosila svaka sredina,tim pre jer se nijednog trenutka nije želeo odreći sredine u kojoj je ponikao. Leskovac bi morao da nađe još primereniji način koji bi isključio mogućnost da na dugogodišnji i međunarodno priznati rad Mivela padne prašina zaborava.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: