Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 13. 7. 2016.

| Kultura

Mozaici stari 1.700 godina najzad pred očima javnosti

Autor:B. JovanovićIzvor:Južne vesti
Mozaik Medijana
Unikatna lepota mozaika u "Medijani"; foto: Vanja Keser

Zato što je skoro 1.000 kvadrata antičkih mozaika iz Letnje rezidencije Cara Konstantina konačno dostupno javnosti arheološko nalazište "Medijana" trenutno se smatra jedinstvenim mestom u Srbiji. Na restauraciji i konzervaciji ovih iskopina radi se 5 godina.

Posle 80 godina istraživanja, “Medijana” je prvi arheološki lokalitet na kome je izloženo više od 800 kvadrata mozaika starih 1.700 godina.

Ovako nešto nije moguće videti nigde u Srbiji, kaže direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović. Ona dodaje da se nada da će Ministarstvo kulture shvatiti kolika je vrednost “Medijane”. 

Verovatno onda kada ministar bude došao ovde i video na licu mesta šta je zapravo potrebno završiti na “Medijani” i koji je razlog svemu tome, da će pomoći da se dovrši ulazni deo zaštitne konstrukcije i da se uradi projekat završne prezentacije koji će moći da usmerava posetioce. Ministar je, inače, bio pozvan na otvaranje, ali nije došao - kaže Vasić Petrović.

Mozaik Medijana "Medijana" - jedinstveno nalazište u Srbiji; foto: Vanja KeserKonzervator-restaurator koji radi na lokalitetu od 2011. godine Nemanja Smičiklas kaže da je “Medijanu” Republika na kraju "prepoznala kao nešto što mora da se završi”. Dodaje da je najveći problem arheoloških nalazišta i u svetu, i kod nas to što su se mnogo više radila istraživanja od konzervacija.

Kada nešto izvadite iz zemlje posle nekoliko hiljada ili stotina godina, to veoma brzo propada. Mnogo toga nije konzervirano, tako da nam je to sada prioritet. Rade se istraživanja gde je neophodno i to će biti neka tendencija i narednih godina dok glavnicu onoga što smo već pronašli ne budemo imali sačuvano - kaže Smičiklas.

On napominje i da je za razvoj nalazišta kao što je “Medijana” u turističkom smislu vrlo važno i kakav je stav lokalne vlasti.

Presudan je menadžment, to je jedino što može da se kaže. Po mom mišljenju, “Medijana” je mnogo značajnija i više toga može da pokaže od Viminacijuma. Međutim, menadžment “Viminacijuma” je mnogo bolji i oni to znaju mnogo bolje da, što bi se reklo "prodaju" nego što se ovde “Medijana” eksploatiše - kaže Smičiklas.

Da bi “Medijana” bila u potpunosti završena, ostalo je da se uradi i najveći projekat Peristila. Kako kažu u Zavodu za zaštitu spomenika, ove godine će biti urađena detaljna ispitivanja, a za sledeću godinu počeće se sa konzervacijom.

MEDIJANA-MOZAIK-VANJA-KESER-JV Foto: Vanja KeserPodsetimo, iako je trebalo da svi radovi u letnjoj rezidenciji Cara Konstantina budu okončani još 2013. godine, zbog nedostatka novca to nije bilo moguće. Tako je u godini obeležavanja jubileja od donošenja Milanskog edikta "Medijana" ipak bila zatvorena za turiste.

Radno vreme lokaliteta je od utorka do petka od 11 do 18 sati, a subotom i nedeljom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom Medijana neće raditi.

Cena karte je 150 dinara za odrasle, a 130 dinara za đake, studente i penzionere.

Grupne posete odraslih su 200 dinara po osobi i uključuju posete svim objektima Narodnog muzeja Niš (Ćele kula, Arheološka sala, Logor „12. februar“ i Medijana), a cena karte za grupne posete đaka, studenata i penzionera je 170 dinara.

MEDIJANA-MOZAIK-VANJA-KESER-JV3 Foto: Vanja Keser

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Žiko Župski

    07:02 // 21. 7. 2016.

    Ovo arheološko otkriće i naziste je biser kulturne baštine Srbije i Sveta. Nerazumem ministra kuture da nije basso zashodno vremena da ovako nešto vidi i suoči sa ovakvom vrednošću. Nišu želim da projekat dovrši i narod poseče ovaj monument. Ujedno deo dobijene finansija od posete može dalje da se restaurira.
    Bravo i sa poštovanjem.

  • milutin popovic

    08:56 // 19. 7. 2016.

    Dobro bi bilo uraditi replike izgleda glavnih zgrada i objekata i u Vinim.i med. i Vinci gde god se moze, makar to bile samo vece makete, nr4adi do;aravja obi;nim posetiocima kako je stvarno to izgledalo u doba kad je sagradjeno,Ako nista, onda obezbediti video simulacije na sirokom panou.Srbija tako moye da postane turisticka sila sveta!nastaviye sa iskopavanjem, imam osecaj da tu ima jos stogod

  • Snex

    14:59 // 14. 7. 2016.

    molim se bogu da doživim da neki sposobni entuzijasta dođe kod nas i uzdigne Medianu iz mrtvih kako je to urađeno u Viminaciumu. Tragično je odsustvo osećaja za turizam u Nišu a imamo toliko toga da pružimo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: