Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:06, 22. 9. 2022.

| Kultura

Mural za nišku velikanku u centru grada

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
mural
Oslikalo ga dvoje umetnika iz Vranja; foto: J. J.

Niška arhitektkinja Jovanka Bončić-Katerinić, koja je kao prva studentkinja Više tehničke škole u nemačkom Darmštatu stekla diplomu 1913. godine, dobila je mural u svom rodnom gradu, u Ulici Generala Milojka Lešjanina, na fasadi Društva arhitekata. Oslikali su ga vranjski umetnici, koji se nadaju da će to podstaći građane da prouče biografiju Nišlijke koja je imala važnu ulogu u srpskoj istoriji.

Mural je deo projekta beogradskog Centra za ženske studije, a oslikali su ga Tamara Osmajlić i Stefan Stojanović. Oboje su iz Vranja, grada gde je Jovanka pohađala srednju školu.

Kada smo čekirali konkurs, videli smo da je deset žena ponuđeno za oslikavanje. Malo smo izučavali o svakoj ponaosob i videli u Jovankinoj biografiji da je pohađala Gimnaziju “Bora Stanković” u Vranju. Dolazim iz Vranja i ta škola mi je jako blizu, pa mi je bilo drago. Super je stvar što je Vranjanac u Nišu crtao ženu koja je pohađala vranjsku školu - navodi Stojanović.

Dodaje da je o Jovanki mnogo naučio prilikom rada na muralu, kao i da nije bilo lako završiti ga. Nada se da će mural da podstakne Nišlije da i oni o svojoj sugrađanki nauče više.

Rad na muralu trajao je tri dana, od jutra do mraka. Taj deo je u senci, a onda je kiša učinila da bude još tamniji, pa smo maltene i odustali, ali vreme nas je poslužilo i ipak smo nastavili dalje. Murali često zaintrigiraju ljude jer primete da se nešto veliko oslikalo u nekom ćošku, pa reše da prouče ko je ta osoba ako nisu znali - poručuje on.

I Osmajlić veruje da je to odličan način da se bilo koja znamenita ličnost otrgne od zaborava i nada se da će se ljudi ubuduće nalaziti kod novog murala, kao što se sada nalaze kod nekih spomenika.

Blisko mi je bilo to što se Jovanka bavila arhitekturom, a ja u svom crtežu često koristim arhitekturu, iz koje izvlačim portrete i slično. Ubacila sam te neke elemente i u ovaj mural. Značajno je istaći bilo kakvu istorijsku ili ličnost iz oblasti sporta, kulture, a naročito ako je reč o ženi, jer nama nekako bude mnogo teže da dođemo do nekih stvari - objašnjava Osmajlić.

Konkurs na koji su se njih dvoje prijavili kao umetnici raspisala je Ambasada Holandije u Srbiji. Ambasador Jost Reinčers kaže da projektom "Izuzetne žene Srbije" žele da podsete na žene koje su imale važne uloge u istoriji.

Ovaj mural je nastao u okviru projekta koji Ambasada finansira, a čiji cilj je da se oda počast jednom broju žena za koje mislimo da su vrlo važne za srpsko društvo. Reč je o deset žena, čiji murali će biti oslikani, neki već jesu, širom zemlje, u Beogradu, Novom Sadu, a između ostalog, i u Nišu - ističe Reinčers.

Dodaje da Holandija želi da sprovodi feminističku politiku u drugim, partnerskim zemljama i da žene poput Jovanke treba da bude primer mladim ženama u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Don Kihot

    11:27 // 24. 9. 2022.

    Izvinite, a gde se nalazi ovaj mural? Gde ga prolaznici koji nisu arhitekte mogu videti?

  • Alex

    07:53 // 23. 9. 2022.

    Dobro su se setili. U Darmštatu postoji i ulica posvećena ovoj našoj sugrađanki ali u Nišu ne. Takođe, na Univerzitetu u Darmštatu, gde je diplomirala, postoji nagrada '' Jovanka Bončić'', koja se, svake godine, dodeljuje najboljoj brucoškinji tog Univerziteta. Treba neko da se seti, pa da se i na građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, ustanovi ovako neko priznanje. Red je.

  • Bund pro orijente

    20:53 // 22. 9. 2022.

    Projektovala zgradu veternarskog fakulteta u bg.
    Ima ulicu na periferiji Niša.
    Poštovanija u Nemačkoj nego u Srbiji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: