Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:46, 22. 8. 2018.

| Kultura

Muzej ostaje u zgradi u Milojka Lešjanina, Grad planira da je kupi

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
narodni muzej niš
Zasad ostaju u "svom" prostoru u centru Niša; foto: Wikimedia/Crnibombarder!!!

Nakon dogovora sa jednim od vlasnika zgrade u Milojka Lešjanina u Nišu, u kojoj se nalazi Narodni muzej, ova kulturna ustanova i dalje će biti u “svom” prostoru, koji će zasad iznajmljivati, a većnica za kulturu Jelena Mitrovski kaže da Grad planira da kupi ovaj objekat u centru Niša, kada bude bilo para za to.

Zasad je izvesno da niški Narodni muzej neće završiti na ulici, jer je jedan od starih vlasnika zgrade pristao da iznajmljuje ovu zgradu, kaže većnica Mitrovski, a to može da traje najviše 3 godine.

I kada Grad odluči da kupi ovaj objekat, dodaje, imaće prvenstvo u odnosu na druge.

Tako da ćemo mi zasad da otvorimo poziciju da krenemo u zakup te zgrade, dok se ne stvore uslovi eventualno da se ta zgrada kupi i to ne mora da bude za 3 godine može i ranije ako se stvore uslovi, a može i za 3 godine, pošto zakon tako predviđa - pojašnjava Mitrovski.

I direktor Muzeja Nenad Spasić kaže da je jedan od vlasnika iz Subotice imao razumevanja za kulturu Niša i da je pristao da iznajmljuje zgradu, a nakon razgovora sa njima dogovoreno je da cena bude "najpovoljnija moguća".

Spasić kaže da je najniža cena koju je Grad dosad postigao za iznajmljivanje objekata u prvoj zoni bila 5 evra po kvadratu, a Muzej ima 500 kvadrata, te će zakup najverovatnije da košta 2.500 evra mesečno.

Dogovor sa jednim od starih vlasnika zgrade je, kaže direktor, da zgradu u Milojka Lešjanina kasnije proda što jeftinije, a kupovina će biti moguća tek kada Grad u budžetu opredeli novac za to.

Da li će ona biti namenjena Muzeju ne znam, ali ona nama trenutno mnogo znači, ona je multifunkcionalna. U svakom slučaju nama treba veći i uslovniji prostor od ovoga, da li je to moguće, priča se godinama o novoj zgradi Muzeja, ali to je proces. U ovom momentu nama najviše odgovara zakup ovog prostora, da li ćemo mi suštinski rešiti svoj neki funkcionalni savršeni prostor u naredne 2, 3 godine ne znam - priča Spasić.

Podsetimo, nakon što je na adresu Narodnog muzeja nedavno stiglo konačno rešenje Agencije za restituciju da se zgrada vraća starim vlasnicima, bilo je neizvesno gde će ova multifunkcionalna zgrada biti smeštena, a direktor je i tada govorio da je Oficirski dom bio dobro rešenje za njih, jer je od započete zgrade Muzeja ostao samo temelj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vucic

    19:50 // 22. 8. 2018.

    Samo nemoj da je zapale...

  • Nishlija

    18:16 // 22. 8. 2018.

    Izleda da aerodrom nije poklonjen za dzabe, jer eto "obecanih investicija" u nasem gradu cak iz Begd

  • Tivat

    16:26 // 22. 8. 2018.

    Odusevljavaju me rezoni i zakljucci Vecnice!Toliko mudrosti u malo reci-kupicemo kad bude imalo para!Znaci,nikad!
    Da nam je vise takvih mudrica!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: