Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 19. 12. 2012.

| Kultura

Muzej postavlja biste slavnih Nišlija?

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
Branko Miljković
ilustracija: Branko Miljković, foto: wikipedia.org

Predstavnici niškog Narodnog muzeja planiraju da pokrenu inicijative za postavljanje spomenika i spomen ploča zaslužnim Nišlijama, povodom obeležavanja 80 godina postojanja ove institucije.

Prema najavama u Muzeju, među prvim inicijativama biće postavljanje spomen ploče na Kući Hristodulovih u kojoj se nekada nalazio muzej.

- Osnivanje muzeja bilo je na talasu kulturnog preporoda grada, inicijativama koje planiramo da pokrenemo želimo da se odužimo svim zaslužnim Nišlijama koje su doprinele tome - rekao je Slaviša Popović, direktor Muzeja.

Prema njegovim rečima, u planu je i inicijativa za postavljenje spomen ploče piscu Kalčinih priča Mihailu Goluboviću. 

U Muzeju kažu da su među onima koji su zadužili grad i ovu instituciju i nekadašnji gradonačelnici Dragiša Cvetković i Todor Milovanović. Njima u čast planirano je postavljanje bisti, u parku preko puta Gradske kuće, gde bi trebalo da bude i spomenik Cara Konstantina.

Takođe, planirano je i postavljanje biste Todoru Stankoviću, Nišliji koji je prvi postavio srpsku zastavu na bedemu Tvrđave nakon oslobođenja od Turaka, kao i kralju Milanu Obrenoviću.

- Sve ove inicijative planiramo da pokrenemo tokom 2013. godine, one su deo proslave našeg jubileja. Za to nisu potrebna velika sredstva, a mi se nadamo da će se ovome priključiti i grad i da će pomoći finansijski, ali i davanjem odobrenja i eventualnih predloga za mesta na kojima će biste biti postavljene - kaže Popović.

Oficirski dom, arhivska fotografija Oficirski dom, arhivska fotografija

U Oficirskom domu, gde bi trebalo da bude uređen nov prostor za Muzej, planirano je otvaranje spomen soba Branku Miljkoviću i Stevanu Sremcu.

- Ono što muzej dugo čeka je nova zgrada. Sredinom sledeće godine ulazimo u Oficirski dom i planiramo da tamo napravimo novi centar kulturnih dešavanja u gradu - dodaje Popović.

U Muzeju kažu da će tokom naredne godine raditi i na "promovisanju onog što se danas dešava u umetosti i kulturi".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • LJiljana Markovic

    08:50 // 16. 7. 2013.

    Идеја је одлична, треба изабрати праве људе. Мећутим, све се тавља у центар гада, у 5 улица и у паркић. Остали делови града као да не заслужују неку лепоту и осмишљени простор. Свако насеље -трг! Поѕ

  • miki

    16:17 // 22. 12. 2012.

    a Nikola Kole Rasic ....njemu nema spomenik?najzasluzniji sto nismo pod bugarima ili turcima i nista ...toliko o tome koliko su nislije zahvalne svojim precima

  • nislija

    12:50 // 20. 12. 2012.

    Dragisa Cvetkovic je zaduzio ovaj grad toliko da bi mu trebalo postaviti spomenik u centru a ne neku malu bistu.

    • Nebojsa Ozimic

      19:02 // 20. 12. 2012.

      Saglasan

    • Stanislav Stankovic

      23:12 // 22. 12. 2012.

      Dragiša Cvetković je izdajnik prve klase. Sporazum Cvetković Maček je bio uvod u NDH i genocid nad Srbima. To što je taj lik rehabilitovan je bruka neopevana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: