Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 4. 2. 2016.

| Kultura

Muzej traži da mu ukažu i na brigu i nebrigu prema spomenicima

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Muzej-Ponisavlja.jpg
Muzej Ponišavlja organizuje ovaj konkurs 13 godina; foto: JV

Jesu li ponosni na to kako se čuva kulturno nasleđe u njihovoj okolini ili žele da ukažu na nebrigu nadležnih za spomenike, Piroćanci mogu da pokažu fotografijama koje do 5. februara mogu poslati na konkurs Muzeja Ponišavlja Pirot.

foto-kale-nebriga Kale - Foto-klub "Fokus" iz Pirota, konkurs 2012.Na ideju da se građanima ostavi mogućnost da izaberu hoće li predstaviti brigu ili nebrigu prema spomeničkom nasleđu Pirota došla je kustos muzeja Tatjana Karanović koja kaže da se na ovaj način ostvaruje veza Muzeja i stanovništva.

Slike koje su već pristigle prikazuju uređen prostor oko Momčilovog grada, ali i palu bistu narodnog heroja u parku, oronule zgrade u gradu, seoske crkve...

Muzej ne postoji sam za sebe, već treba da komunicira sa građanima, a mi to na ovaj način i radimo. Naše je da skrećemo pažnju i na dobro i na loše. Konkurs nema ograničenja ni u broju fotografija, ni u starosti fotografa - kaže Karanovićeva.

Fotografija-2003 "I posle svega...", autor: Maša Džunić, konkurs 2003. Na konkurs, koji se raspisuje već 13 godina, više stiže onih fotografija koje ukazuju na nebrigu, nego na brigu, a Karanovićeva smatra da je razlog tome što i u životu više volimo da kritikujemo, nego da hvalimo.

Ljudi više uočavaju nebrigu i loše stanje, nego brigu o spomenicima. Možda je i ovo vreme krivo za to - kaže kustos.

Objašnjava da muzej i na takvo stanje samo skreće pažnju, a da Zavod za zaštitu spomenika treba da reaguje u skladu sa njihovom stručnom procenom.

Pobednicka-2013 "Čuvajmo čuvare", Dragana Branković, pobednička fotografija 2013.Autori tri najbolje fotografije, na čiji će odabir uticati i glasači preko Fejsbuka i stručni žiri, dobiće novčane nagrade, a odabrana dela biće predstavljena i na izložbi u Galeriji Muzeja 22. februara. Ideja je da se konkursom, prvenstveno kod mladih ljudi, podstakne sposobnost  da prepoznaju vrednosti nasleđa. 

Zainteresovani mogu da fotografije, pri čemu imaju one napravljene mobilnim telefonom, šalju mejlom na adresu [email protected] ili porukom na Fejsbuk stranicu Muzeja Ponišavlja Pirot

Prethodnih godina ova izložba se selila i u srednje škole - 2015. u Mlekarsku, a 2014. u Tehničku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: