Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:23, 15. 4. 2024.

| Kultura

Muzej u koferu "obilazi" niške škole i vrtiće

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
muzejukoferu-foto-narodnimuzejnis
foto: Narodni muzej Niš

Muzejski predmeti, novčići, nakit, preslica, fotografije i dokumenta - samo su deo kofera koji Narodni muzej Niš donosi u učionice niških škola i vrtića, a kako bi najmlađima približio šta je to muzej i upoznao ih sa nekim delom istorije. Đaci obilaze i postavke u objektima Muzeja, gde iz prve ruke uče o tome šta rade kustosi i da li su sve stare stvari vredne da se čuvaju u muzeju.

"Muzej u koferu" je naziv radionice koja se odvija u školi ili vrtiću, a prema rečima muzejskog edukatora Ivane Gruden Milentijević, reakcije dece su odlične, posebno kada vide predmete koje donesu. Sa kustosima đaci razgovaraju o muzeju ali o brojnim zanimljivim stvarima iz prošlosti poput toga kako su u davna vremena nastajali odevni predmeti i kako su se obradjivale vuna i konoplja. muzejukoferu3-foto-narodnimuzejnis foto: Narodni muzej Niš

Deca uče o tome kako se nekad živelo, kakav je život bio na selu i čuli su za prelo, ali nikada nisu videli kako izgledaju vreteno i prelo. Pa im to bude jako zanimljivo jer nisu videli te predmete, iako to nije tako daleka prošlost. Bilo je situacija kada kažu da im recimo preslica liči na veslo ili držač za pečenje pice - kaže Gruden Milentijević.

Objašnjava da, posebno mlađi, na pitanje o tome šta je muzej odgovaraju da je to mesto gde mogu videti dinosauruse, kao i da većina ne razlikuje muzeje sa postavkama od muzeja doživlja, pa da je značajno da nauče osnovne stvari o muzeju, muzejskim zbirkama i prikazanim predmetima.

Radionica "Muzej u koferu" namenjena je predškolcima i nižim razredima osnovne škole, a Gruden objašnjava da je pogodna za one učitelje kojima je komplikovano dobijanje saglasnosti za izlazak dece iz škole, kao i za one škole kojima je muzej daleko. muzejukoferu2-foto-narodnimuzejnis foto: Narodni muzej Niš

Koncipirana je tako da se može prilagoditi i predškolcima, kada se fokusiramo na to šta je muzej, šta su muzejski predmeti, šta je zadatak ljudi koji rade u muzeju, dok sa trećim i četvrtim razredom možemo da imamo drugačiji pristup jer oni uče o podeli istorijskih izvora na materijalne, pisane i usmene - kaže muzejski edukator niškog Narodnog muzeja.

Iako postoji već nekoliko godina, ove školske godine je interesovanje veliko za nju, ali za radionice u objektima Muzeja, gde đaci obilaze postavke i imaju kreativne izazove.

Od ove školske godine nam je saradnja i sa predškolskim ustanovama i sa školama baš zaživela i radionice su jako intenzivne. U poslednjih mesec dana gotovo da nije bilo dana da nismo imali neku radionicu - ističe Gruden Milentijević.

Tako su se prošle nedelje sa obavezama kustosa u muzeju upoznali učenici trećeg razreda OŠ "Vožd Kradjordje" kroz izložbu "Etnologija u muzeju". Saznali su ko je kustos, konzervator, muzejski vodič i učili kako se opisuju predmeti u sklopu muzejskih kartona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S. Vlatkovic

    09:07 // 15. 4. 2024.

    Imam utisak da N. Ozimic motivise kolege na aktivniji pristup radu. On je jedan od retkih u Muzeju, koji nam daje nadu za njegov razvoj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: