Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:33, 28. 2. 2019.

| Kultura

Muzička drama iz Mađarske u foajeu Narodnog pozorišta

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Narodno pozorište
Ulaznica košta 200 dinara; foto: arhiva JV

Srpsko pozorište u Mađarskoj predstaviće se publici u Nišu muzičkom dramom Avala Express Tamaša Čeha i Gaze Beremenjija, u sredu 6. marta u foajeu na spratu Narodnog pozorišta.

Majstor igre je, najavljuju, Janoš Degi, a u predstavi igraju Milan Rus, Gabor Lenđel, Branimir Đorđev i Mirko Mitar Krkeljić.

Prvi koncert na kome su se na srpskom jeziku pevale pesme Tomaša Čeha i Geze Beremenjija, koje je Petar Milošević preveo i adaptirao u muzičku priču sa svojim početkom i krajem, održan je 1996. godine. Koncert je, dodaju, obnovljen 2016, da bi se obeležila 20-ogodišnjica prvog izvođenja.

Reč je o ljubavnoj priči jednog Joze, koji čeka Anu na stanici Keleti. Čeka voz Avala express. Elegija jednom vremenu, jednoj generaciji koja nestaje – navode iz Pozorišta.

Celokupna projekcija, navode, rađena je uz saradnju Srpskog pozorišta u Mađarskoj i porodice Tamaša Čeha.

Prošlo je 20 godina od premijere ove predstave. Kako bismo rekli, prošlo je dva puta X – iks (XX). U predstavi se pojavljuju dve važne reči na slovo X. Jedna je express. Avala express – beogradski voz, koji je 1990. bio jedina veza između ratom rascepljene Jugoslavije i ostalog dela sveta. U vreme dolaska voza Avale express na stanicu Keleti peron je bio prepun ljudi, koji su čekali svoje rođake, prijatelje, ljubavi. Tako se 1996. sam od sebe rodio naslov i samo je trebalo složiti pesme u neki odgovarajući red: stanica, miris mašinskog ulja, čekaonica, itd. Voz stiže u grad koji se zove Budimpešta – kaže reditelj Petar Milošević.

Ulaznica košta 200 dinara.

Inače, Srpsko pozorište iz Mađarske održaće turneju u sklopu manifestacije Nedelja mađarske kulture u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: