Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:18, 5. 3. 2019.

| Kultura

Muzička dvorana u Nišu dobila svoj dizajn

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Idejno rešenje Muzička dvorana
Pobednici dobili kao nagradu 650.000 dinara; Foto: V. Milić

Multifunkcionalan objekat koji će služiti raznim kulturnim i umetničkim manifestacijama, nazvan Muzičkom dvoranom, dve godine od najavljenje izgradnje, konačno je dobio svoju formu. Oko kockaste kule biće otvoreni platoi koji će moći da se koriste i kada je objekat zatvoren, a ovo idejno rešenje je pobedilo na gradskom konkursu i delo je arhitekata Aleksandra Slavkovića i Dejana Miletića.

Od pristiglih 10 idejnih rešenja, dvojica arhitekata su po oceni žirija imali najbolje za one namene koje je Grad Niš odredio. Muzička dvorana Idejno rešenje Ogroman plato i kocka u sredini; Foto: V. Milić

Kako je predstavljeno, imaće veliki plato koji okružuje deo u obliku kocke, u kome će biti smešten amfiteatar sa oko 1.850 mesta, galerijski prostor i još dve sale. Tu će biti i kafić, sobe za smeštaj, dok je iznad planirano da bude vidikovac. Ispod amfiteatra biće pomoćne prostorije i parking sa oko 240 mesta.

Kocka kao glavna forma i plato kao otvoreni prostor za socijalizaciju. Sadržaji povezani sa amfiteatrom i vidikovcem iznad. Parterno uređenje - otvorena scena ispod koga se može nalaziti prostor za komercijalne svrhe, prilikom ulaza se otvara hol sa salama većom i manjom i ulazak u amfiteatar. Galerijski prostor gleda ka ulici. Ceo prostor ispred bi bio multifunkcionalan. Prostor ka ulici za izložbene aktivnosti, onaj ka unutrašnjosti za konferencijske aktivnosti. Tu bi bio i hotel sa 12 soba, namenjen gostujućim izvođačima - kazao je autor.

Autor predstavlja idejno rešenje Autor predstavio rešenje u Gradskoj kući, gde su izloženi i ostali radovi; Foto: V. Milić Kolege po struci koje su došle da vide pobedničko idejno rešenje imale su primedbe u smislu nedovoljnog prostora za gledaoce ili za orkestar na sceni. Međutim, predsednik žirija Goran Vojvodić istakao je da je izabrano rešenje najkvalitetnije za dalju razradu, te da će u daljoj fazi to i učiniti.

Prepoznali smo određene manjkavosti kod svih, ali ovaj rad nosi kapacitet da manjkavosti kasnije budu između investitora i autora na najbolji način rešene - istakao je Vojvodić.

Gradski urbanista Nikola Lečić kazao je da je lično zadovoljan izabranim rešenjem i da će tokom ove godine sređivati dokumentaciju, kako bi sledeće sve bilo spremno za traženje para za izgradnju. Idejna rešenja Muzička dvorana Ukupno bilo 10 pristiglih rešenja; Foto: V. Milić

Očekujemo da u toku 2019. te aktivnosti paralelne budu završene i nadam se da ćemo naredne godine imati spreman projekat da konkurišemo da li kod države, kod nekog drugog fonda, da li će se delom finansirati i sredstvima Grada, to ćemo videti. Mi u ovom ttrenutku moramo da se usredsredimo da najkvalitetnije završimo fazu projektovanja - dodao je Lečić.

Pobedničko idejno rešenje dobija 650.000 dinara, navodi se u rezultatu konkursa, dok je za drugo opredeljeno 350.000, a za treće 270.000 dinara.

Podsetimo, ministar kulture je septembra 2017. najavio da će se izgradnja Muzičke dvorane finansirati iz republičkog budžeta. Inače, Muzička dvorana bi trebalo da se nalazi na BUlevaru Nemanjića, a iza nje bi trebalo da bude izgrađen Delta siti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    17:22 // 6. 3. 2019.

    Cemu frka,ne palite se,projekat I ideja je jedno a realizacija nesto sasvim drugo?Nema od toga nista,pricica za naivne!

  • Idealno resenje

    14:29 // 6. 3. 2019.

    Kakvu arhitekturu i resenja ocekujete u zemlji koja ima samo tri zgrade preko sto metra zajedno sa antenom od tridesetak metara na vrhu zgrade.

  • misko

    10:37 // 6. 3. 2019.

    Zašto nije pobedio Budjevac, niška faca...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: