Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:37, 5. 7. 2017.

| Kultura

Muzički filmovi na više lokacija tokom nedelju dana uz "Nišvil"

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Nišvil bioskop
Festival počinje 3 dana pre muzičkog programa Nišvila; Foto: Nišvil tim

Debitantsko delo reditelja Etjena Komara o pioniru evropskog džeza Žanu Đangu Renaru otvoriće “Nišvil Movie Summit” festival 7. avgusta. Inače, festival će trajati do kraja "Nišvila", do 13. avgusta, a filmske projekcije biće na više lokacija, kaže direktor Ivan Blagojević.

Francuski film “Đango” koji će otvoriti festival na prostoru gde je planiran i glavni program "Nišvila", govori o virtuozu na gitari i kompozitoru, ”koji je osvojio svet svojim delikatnim melodijama”, a pripadao je romskoj manjini Sinti.

Film je inspirisan ovim legendarnim gitaristom i opisuje njegova tegobana životna i stvaralačka putešestvija u Francuskoj pod nacističkom okupacijom 1943. godine – navode iz "Nišvila".

Pored ove premijere, publika će, dodaju, moći premijerno da pogleda još 4 naslova kao što su “Miles ahead”, “Eat that question: Frank Zappa in his own words”, “Gimme danger” i “Charlatan Magnifique”. Film Đango Foto: Poster

Biće prikazani i “La La Land”, “The Beatles: Eight days a week – the touring years”, “20.000 days on earth" (Nick Cave), “Soul boys of the western world” (Spandau Ballet), “Janis: Little girl blue” (Janis Joplin), “Jota de Saura”, “Argentina”, “The internal ear” (Mikolaj Trzaska) - dodaju. 

Selekciona komisija je, na čelu sa predsednikom Branislavom Miltojevićem, pregledala nekoliko stotina prijavljenih filmova iz više od 40 zemalja, a izabrani će biti prikazani u nekoliko selekcija, objašnjavaju iz "Nišvila".

U programu „Green fest” biće emitovan i poznati brazilski dokumentrani film “Grad budućnosti” Fernanda Ramosa, a u dečjem bioskopu dva hita – kineski film “Violina” Lija Ruimina i indijski “Maletam” Tomasa Devasaja.

Od celovečernjih igranih filmova, zasada, izdvajaju se premijere američkog filma “Srećan lov” u kome se kao reditelj pojavljuje sin Mela Gibsona – Lusijan Gibson, i francusko ostvarenje “Bulevar Volter” Aleksandra Valesa. Posetioci će, dodaju, moći da pogledaju i premijeru filma Janeka Ambrosa “15. Maj u Parizu”, producentkinje Martina Skorsezea - Barbare De Fin.

Posebno atraktivan, dodaju, biće i program na drive-in movie Nišvil sceni, gde će posetioci sa parkinga auto-pijace moći iz automobila da prate filmove u najboljoj tradiciji pedestih godina.

Po tradici festivala, na “Kristina stage-u” biće prikazivani nemi filmovi uz pratnju pijanista – dodaju.

Svi izabrani filmovi konkurisaće za nagrade koje će dodeliti stručni žiri kojim će predsedavati Zlatko Origjanski - autor muzike za kultni film Milča Mančevskog “Pre kiše”. Prvi put na nekom festivalu, navode, biće dodeljeno priznanje izvođaču filmske muzike – a ne kompozitoru.

Projekcije će biti organizovane i kod spomenika Šabanu Bajramoviću, kod Oficirskog doma, Planinarskog doma i na drugim lokacijama u Tvrđavi. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • A.B.

    04:33 // 6. 7. 2017.

    Svaka cast za NisviL!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: