Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:40, 24. 6. 2018.

| Kultura

Muzičkim festivalom u Nišu čuvaju sećanje na druga

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Ulaz na sve koncerte besplatan; Foto: Fesjbuk stranica Festival Filipovi dani
Ulaz na sve koncerte besplatan; Foto: Fesjbuk stranica Festival Filipovi dani

Od ponedeljka, 25. juna do petka, 29. juna u sali Simfonijskog orkestra biće održan festival "Filipovi dani", muzički događaj posvećen flautisti Filipu Čavari, koji je pre sedam godina preminuo nekoliko dana pre svog 19. rođendana i mature u Muzičkoj školi.

Kao i svake godine u junu, mladi muzičari koji su 2011. godine završili Muzičku školu, organizuju muzičke večeri posvećene svom preminulom drugu flautisti Filipu Čavari, za kog kažu da je još kao dete pokazivao izuzetan potencijal za muziku.

Po upisu u Muzičku školu Filip je imao interesovanje da svira flautu, instrument koji prema hrišćanskom verovanju, sviraju anđeli. Bio je jedan od najboljih na prijemnom i njegov put muzike i naše druženje otpočelo je rada, te školske 2003/2004. Prvi tonovi, nastupi, takmičenja, kao i sve oni što je izvan muzike, a mislim na život delili smo zajedno, mi grupa duvača - kaže Nikola Pavlović, Filipov drug.

plakat filipovi dani Svi koncerti počinju u 20 sati; foto: Festival "Filipovi dani"

"Priču o plavom dečaku" godinama prenose Nikola Pavlović, Milena Veličković, Petar Popović, Nikola Cvetković i Nikola Ćirić, a ovi mladi muzičari i ove godine organizuju festival koji će biti otvoren u ponedeljak, 25. juna kada će biti izveden celovečernji koncert vokalnog ansambla Koraci, a gosti će biti vokalni solista Mina Milićević, Marko Radojković na gitari i Vladimir Jelenković na klaviru.

Veče flauta, instrumenta koji je svirao i Filip, biće u utorak, 26. juna i tada je planiran koncert baroknog trija Noir sa dve falute i klavirom.

Dve naredne večeri su rezerisane za Filipove prijatelje i njihove goste, a poslednje večeri, u petak, 29. juna najavljen je koncert soprana Brane Bajović i kontratenora Aleksandra Timotića.

Ovaj Festival nosi sa sobom jednu specifičnost. Svi koji se na njemu pojavljuju su uz festival od samog osnivanja i svi su tu sa jednom mišlju - da se očuva sećanje na Filipa, a da se našem lepom Nišu podari pažljivo odabran, kvalitetni umetnički program - kaže Nikola Pavlović.

Svake večeri koncerti počinju u 20 sati, a ulaz je slobodan.


U početku tri večeri koncerata, sada festival

Sećanje na Filipa Čavaru njegovi drugari prvi put su obeležili 2011. godine kada su mu posvetili svoj maturski koncert, a pet godina kasnije ova manifestacija je postala festival. Kako i sami kažu, nikada nisu prestali da sviraju za Filipa.

Ideja nam je dobijemo podršku Grada i države i da omogućimo svakom učeniku Muzičke škole da dobije priliku da osvoji nagradu koja bi mu značila u karijeri. Takođe, želja nam je da učenici Muzičke škole budu nosioci jednog od koncerata i da se što više pojavljuje muzičara, iz ovih krajeva ili sa strane - kaže Pavlović.

Prema Pavlovićevim rečima, želja Filipovih drugara je i da ovaj festival u budućnosti dobije i takmičarski karakter.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: