Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:11, 25. 10. 2019.

| Kultura

NIMUS otvoren "Šeherezadom" i uručivanjem violinskog ključa orkestru

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
NIMUS simfonijski orkestar Jovan Bogosavljević
Šeherazada i Violinski koncert otvorili 45. NIMUS; foto: Vanja Keser

Po ugledu na Filmske susrete, kada se ključevi grada predaju glumcima, ovogodišnje Niške muzičke svečanosti otvorene su simboličnim predavanjem violinskog ključa direktoru Niškog simfonijskog orkestra Svetozaru Vezenkoviću. Prve večeri 45. NIMUS-a pred do poslednjeg mesta popunjenim Narodnim pozorištem, nastupili su niški Simfonijski orkestar i violinista Jovan Bogosavljević, predvođeni dirigentom Svilenom Simeonovim.

Violinskim koncertom Jana Sibeliusa počelo je veče, a onda su muzičari zasvirali Šeherezadu Nikolaja Rimskog Korsakova. 1 Otvaranje 45. NIMUS foto Južne vesti Vanja Keser Bogosavljević i Simeonov zvezde prve večeri festivala; foto: Vanja Keser

Ipak, pre nego što su dugim i glasnim aplauzom pozdravili Bogosavljevića, Simeonova i orkestar, ljubitelji klasične muzike posvedočili su siboličnom gestu jednog od osnivača 45 godina starog festivala Miroljuba Jovanovića. On je Vezenkoviću predao malu statuu violinskog ključa, uz reči da je on početak notnog zapisa, pa tako i početak onoga što će publika okusiti.

NIMUS po 45. put provocira Nišlije da budu u pravo vreme na pravom mestu i da uživaju u zvucima koji će ispuniti srca i duše - rekao je Jovanović.

4 Otvaranje 45. NIMUS foto Južne vesti Vanja Keser Violinski ključ za direktora Simfonijskog; foto: Vanja KeserVezenković je statuom bio iznenađen, a posvetio je članovima Simfonijskog orkestra koji su, kako je rekao, pokazatelj da će kvalitetna muzika ovde još živeti.

Jedan od najvećih festivala u regionu. Nijedan festival nema kontinuitet kao NIMUS. Kao što ste i ove godine napunili salu na otvaranju, želim da i narednih godina napunite salu uz istu energiju, strast i maštu. Živeli - poručio je Vezenković.

Festival će trajati sve do 7. novembra, a niška publika će u izvedbama klasičnih dela moći da uživa 26, 29 i 31. oktobra, kao i 2, 4, 5 i 7. novembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: