Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 16. 5. 2019.

| Kultura

NKC dodelio ovogodišnju nagradu za najbolju knjigu za decu i mlade

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
IMG-20190516-132216
Nagrada dodeljena u Gradskoj kući; foto: T. R.

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade za najbolju dečiju knjigu u 2018. godine po odluci žirija ove godine dodeljena je književniku iz Obrenovca Radetu Tanasijeviću za knjigu Uvod u njivu.

Knjiga je, po rečima žirija, izabrana zbog brižljivo negovanog jezičko-stilskog i narativnog postupka i autentičnog odnosa prema prirodi.

Ove godine odlučili smo da nagradu ponese Rade Trajković, za knjigu Uvod u njivu, jer je ova knjiga naš srpski zaboravljeni život. Ovo je knjiga koja će deci i omladini pružiti znanje iz nacionalne istorije, geografije, sveta oko nas, veronauke i srpskog jezika, i udahnuti ih jednim bogatim poetskim stilom, koji ima u sebi puno poetičnosti i proze - kaže Dragana Pešić Balašević, bibliotekar Osnovne škole "Branko Miljković" u Nišu.

Na konkurs je stiglo više od 40 knjiga, a u užem izboru našla su se dela: Poezija koja se gleda (Dušan Pop Đurđev), Bandoglavić Strahinja (Siniša Soćanin), Ja sam Akiko (Stefan Tićmi), O ljubavi i drugim moronima (Danijela Kostić), Sara i januar za dve devojćice (Zoran Panevski), Sazvežđe violina (Vesna Aleksić) i Peta devojčica, Marija (Gradimir Stojković).

Zemljoradnja je moj poziv i moj hleb, ali veći deo svog života proveo sam baveći se pesničkom umetnošću i poezijom. Napisao sam svega dve relevantne knjige, a ova knjiga nastala je tako što sam pisao priče za redakciju za Decu i mlade. Tamo je bilo ograničeno vreme, zato su priče tako kratke, a onda sam odlučio da od toga napravim zbirku - kaže ovogodišnji dobitnik nagrade Rade Tanasijević.

Rade je i dobitnik “Nolitove nagrade” za poeziju 2001, nagrade Radio Beograda 1 za kratku priču za najmlađe, “Dobro jutro deco” 2009 i Pesnička nagrada “Srboljub Mitić” 2010. godine. Takođe je i saradnik emisije Radio Beograda “Dobro jutro deco”. Do sada je objavio šest knjiga pesama, i dve knjige iz književnosti za decu, od čega je jedna Uvod u njivu.

Ja posmatram svet zemljoradnje i rad na njivama iz ugla deteta, i tek kada sam počeo time da se bavim shvatio sam koliko je taj posao težak, baš kao i pisanje za decu - dodao je dobitnik nagrade Rade Tanasijević.

Nagrada se dodeljuje po treći put, a čine je plaketa i novčani iznos. Tehnički realizator je Niški kulturni centar.

Podsetimo, prošle godine laureatkinja ove nagrade bila je književnica Gordana Maletić za zbirku pripovedaka "Katarke Beograda" izdatu 2017. godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: