Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 4. 9. 2020.

| Kultura

NKC potpisao 5 ugovora na oko 3 miliona zbog Filmskih, susreti otkazani, pa kažu da će ih raskinuti

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
filmski susreti
Bez Filmskih susreta ove godine; foto: Vanja Keser

Filmskih susreta u Nišu i zvanično neće biti ove godine, jer će zbog korone sve manifestacije biti otkazane. Niški kulturni centar je kao organizator već potpisao nekoliko ugovora za organizaciju festivala, vrednih oko 3 miliona dinara bez PDV, ali direktor Srđan Savić tvrdi da će ih raskinuti i da zbog toga neće plaćati penale.

Sredinom avgusta, kada je bilo zvanično da u uobičajeno vreme neće biti susreta glumaca sa publikom zbog epidemije, Niški kulturni centar je potpisivao ugovore sa izabranim firmama na tenderu za organizaciju festivala.

Ukupno 5 ugovora vrednosti 2,8 miliona dinara bez PDV su potpisali, a najviše para planirali su da daju za vatromet i svečanu večeru.

Umetnički program za otvaranje i zatvaranje festivala - 500.000 dinara

Izvođenje vatrometa na otvaranju i zatvaranju festivala "Filmski susreti" 2020 - 595.000 dinara

Usluge restorana - svečana večera povodom otvaranja i zatvaranja festivala - ugovor je zaključen do iznosa procenjene vrednosti od 666.666 dinara

Tehnička realizacija festivala - 450.000 dinara

Usluge projektovanja na Letnjoj pozornici za potrebe festivala - 547.800 dinara

Većnica za kulturu Adriana Anastasov kaže da će na predlog Instituta za javno zdravlje sve manifestacije definitivno biti odložene, kao što je juče i najavila gradonačelnica Dragana Sotirovski, dok će ustanove kulture moći da se vrate redovnom radu uz poštovanje mera.

Šta će onda biti sa potpisanim ugovorima, s obzirom na to da su Filmski susreti zvanično otkazani, objašnjava direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić.

Mi jesmo potpisali ugovore na osnovu javnih nabavki koje su sprovedene, da bismo bili spremni u slučaju da se Filmski susreti organizuju, ali u tim ugovorima postoji klauzula gde se pozivamo na to da u slučaju posebnih epidemioloških mera ugovori neće biti aktivirani i da možemo da ih raskinemo, što su svi potencijalni saradnici koji pružaju usluge za manifestaciju znali i sa tim se složili. Tu nema opterećenja i neće niko zbog toga tužiti ili praviti bilo kakav problem, jer su svi bili upoznati sa tim da festivala možda neće biti - tvrdi Savić.

Pojašnjava da su javne nabavke raspisivali kako bi bili spremni da organizuju festival, jer je odluka Kriznog štaba bila da u septembru mogu da se održe manifestacije.

U međuvremenu je ta odluka promenjena, obelodanila je gradonačelnica, a Savić očekuje da i u pisanoj formi dobiju zvaničnu odluku da tradicionalnog susreta sa glumcima ove godine neće biti.

Mi u tom smislu nemamo nikakve dileme, Grad je naš osnivač i mi ne možemo da radimo ništa što nije usklađeno sa našim osnivačem - dodaje Savić.

Za sada još zvanično nije odlučeno kako će sledeće godine Filmski susreti izgledati, ali Savić kaže da će do kraja godine napraviti plan - ili će biti dvostruko izdanje festivala, 55. i 56. zajedno ili će biti prošireno izdanje.

Uradićemo to najbolje moguće, s obzirom na to da je reč o uglednom festivalu i najvećem koji je posvećen igranom filmu kod nas, da to bude u interesu građana i tradicije koja traje dugi niz godine - kaže Savić.

Podsetimo, najavljeno je da ni Nišvil neće moći da se održi ove godine, ali direktor Ivan Blagojević kaže da su od Vlade dobili dozvolu da program može da prati do 500 ljudi, a iznenađen odlukom o otkazivanju pitao je nadležne zašto su kafane privilegovane u odnosu na umetničke festivale.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    22:17 // 7. 9. 2020.

    Savicu, dzabe pretenciozne reci, lepa konstrukcija, nerad nije opovrgnut i izandjali klise Filmskih susreta !
    Postojacete dok je budzeta i politicke podele plena, posle izbora , gde NKC pripada SPS-u!

    • Savić

      22:45 // 8. 9. 2020.

      Poštovani Uzo, nije loše da se malo obavestite o Filmskim susretima i njihovoj originalnoj, vrlo vitalnoj koncepciji. Vezivati ih za stranke i politička dešavanja u najmanju je ruku neukusno, da ne kažem besmisleno. Samo neko ko je prespavao proteklih 55 leta ne shvata koliki je značaj te manifestacije za razvoj ovdašnje filmske kulture. Zato Vas molim da se probudite jer je proleće odavno stiglo.

  • Dudulajce

    08:07 // 5. 9. 2020.

    Kupusni centar, to je pravi Holivud, onaj na 13 km. od Niša. Godinama je štampan ,, Undus Palamundus'', , pet-šest komada, lova, oho. ,,Gradina'', taman za podeliti autorima, a lova, oho! Autori- ja tebi ti meni. Konačno ne izlazi. I niko da uđe i razbuca to. Štampaju knjige: Daj koju kintu , nema za đabe a mi ći si još namaknemo od (z)grad. Ima ih koji ne odlaze na posao. Gde je tu kontrola?!

    • Tandrčak

      17:37 // 8. 9. 2020.

      I šta je bilo kad si se probudio? Malo ko ima takva kvalitetna književna izdanja kao Niški kulturni centar. Pa nije to kameno doba, svako izdavaštvo, ostavlja traga i ne štampa se to da bi botovi imali oko neke teme da se zakače i da lupetaju. Vrednost i opstanak srpske kulture je u pitanju. A rad Niškog kulturnog centra je veliki.Botovi bi hteli da se ugasi svetlo svuda i da misle na salamu samo

    • Savić

      02:21 // 9. 9. 2020.

      Mislim da neko ko se potpisuje kao Dudulajce ne bi smeo da dudulajkuje sramotnu germansku kvazigramatičku konstrukciju "za podeliti" naspram sasvim pristojnog srpskog i slovenskog oblika "da se podeli". Naime, ako koristi "za podeliti", Dudulajce pokazuje da je dibidudulajce nepismen, što, pretpostavljam, nije bila namera njegovog izoštrenog kritičkog uma.

  • Ouzo

    00:24 // 5. 9. 2020.

    Savicu, rukovodis ustanovom koja le leglo nerada !Pojedini odu kuci, sa 7,8
    kafa,popijenih u "radno" vremee ! Tako je oduvek bilo i bice !
    Sto se tice" ugleda" festivala, on 6,7 godina tavori, odrzava se na aparatima i parada je malogradjana !

    • Savić

      20:02 // 5. 9. 2020.

      Uvek mi je drago kada neko s visokim nivoom kompetencije komentariše rad Niškog kulturnog centra. Mi i postojimo da bismo probudili usnule, nikad neprobuđene umove koji su se slučajno zatekli u očajničkoj potrazi za smislom svoga života.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: