Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:33, 18. 3. 2024.

| Kultura

NKC skoro 2 meseca od godišnjice počinje obeležavanje 90 godina od rođenja Branka Miljkovića

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
branko miljkovic
Princ poezije je rođen 29. januara 1934. godine; foto: Jelena Mišić

Posle skoro dva meseca od datuma rođenja princa poezije Branka Miljkovića - 29. januara, Niški kulturni centar počinje obeležavanje 90 godina od rođenja ovog poznatog pesnika. I dok 29. januara nije bilo programa obeležavanja, ove nedelje su pripremili projekciju filmova, predavanja i tribinu.

Devedestogodišnjica od rođenja Miljkovića u Nišu, inače njegovom rodnom gradu, prošla je 29. januara bez nekog kulturnog programa kojim bi se ukazalo na značaj ovog pesnika i njegov opus.

Iz NIškog kulturnog centra saopštavaju da oni obeležavanje 90 godina od rođenja princa poezije započinju ove sedmice.

branko miljkovic, spomenik, foto jelena misic Spomenik Miljkoviću je ispred niškog pozorišta; foto: Jelena MišićVečeras od 18 sati u maloj sali NKC-a biće prikazana dva filma o Branku Miljkoviću. Prvi je film "Princ poezije" u režiji Mikija Stamenkovića, a stihove govori Predrag Ejdus.

Film je sniman u Nišu i u Beogradu, uz obilnu muzejsku građu, a reditelj Miki Stamenković je uspeo da preko svojih prijatelja iz Zagreba obezbedi potrebnu dokumentaciju - navodi se u opisu filma.

Drugi film Branko rađen je u produkciji niškog Sinopsisa i u njemu glume niški glumci.

Drugi događaj će biti održan u utorak, 19. marta od 19 sati u maloj sali NKC, a reč je autorskom predavanju profesora Aleksandra Jerkova "Uticajnost poezije u savremenom svetu", koji će se osvrnuti na stvaralaštvo Miljkovića, ali i govoriti o tome da li se danas piše takva poezije i postoje li takvi pesnički bardovi u sadašnjem vremenu.

Autorsko predavanje Lune Gradinšćak "Metanoja u poeziji Branka Miljkovića" zakazana je za sredu, 20. mart od 19 sati u maloj sali NKC-a. Predavanje je posvećeno istoimenoj knjizi koja će tokom godine biti objavljena u izdanju NKC-a.

Ova knjiga je doprinos tumačenju dela Branka Miljkovića, jednog od najvažnijih srpskih pesnika 20. Veka, i posvećena je malo istraženom pojmu – pojmu pesničke metanoje. U svojoj najkraćoj definiciji, pesnička metanoja u svom izvornom obliku kao tema knjige smeštena je u pitanje: u kakvom su odnosu poezija i stvarnost? Iako ovo pitanje nije novo, Branko Miljković ga na inovativan način obrađuje u svojim pesmama, esejima i kritici, a zadatak koji se time nametnuo bio je da se analizira i rastumači pesnikovo viđenje tog problema - navode organizatori.

Program obeležavanja godišnjice obuhvata i predavanja o životu i radu Branka Miljkovića koja će biti održana u niškim gimnazijama. Prvo će biti održano u utorak, 19. marta u Gimnaziju "Bora Stanković", a drugo u četvrtak, 21. marta, u prvoj niškoj gimnaziji "Stevan Sremac".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    09:00 // 19. 3. 2024.

    Ubila ga je UDBA, čisto da se zna.
    UDBA nam danas kroji politički život preko vlasti i opozicije.

  • Tajanstveni Alan

    18:24 // 18. 3. 2024.

    Bio, skoro, tamo. Sem administracije, nikog od urednika nema! Rade, ljudi, od kuce a i tezgare, diljem Srbije.
    Super im je, nije neka plata, budžetska, ali ih niko i ne tera da dolaze na posao. To, su jelte, kulturni pregaoci.

  • čudno

    17:22 // 18. 3. 2024.

    Tako se dragi moji čelnici ovog grada odnose prema zaslužnim,poznatim i uspešnim ljudima našeg grada.Slava našem BRANKU,našem princu a njima na čast.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: