Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:59, 10. 8. 2017.

| Kultura

Na “Filmskim susretima” 12 filmova, serija i dokumentarac

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
filsmski susreti
Ove godine manji broj besplatnih karata za gradsku vlast i sponzore; foto: Vanja Keser

Filmoljupci će i ove godine od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, moći da uživaju u tradicionalnom festivalu glumačkih ostvarenja “Filmski susreti”, na kojima će biti prikazano 12 filmova u zvaničnoj selekciji, kao i 2 filma van konkurencije. Organizatori najavljuju i gostavanje velikog broja glumaca iz Srbije, ali i iz regiona, koji će se pokloniti niškoj publici.

Nakon svečanog otvaranja i dodele nagrade “Pavle Vujisić” 24. avgusta, biće prikazano debitantsko rediteljsko ostvarenje Nikole Koja “Stado”, kažu organizatori.

“Stado” je satirična komedija o životu iza kamere. Neizlečivi entuzijasti, slepi za objektivne okolnosti, stavljaju na kocku svoju egzistenciju u želji da naprave umetničko delo - navode organizatori.

Nakon toga, navode organizatori, prikazaće se film “Ustav Republike Hrvatske”, hrvatski film, u kojem glavnu ulogu tumači srpski velikan glumišta Nebojša Glogovac.

Narednog dana biće prikazan film Zdravka Šotre “Santa Maria Della Salute” o životu i ljubavi srpskog pesnika Laze Kostića, nakon čega će ljubitelji filma moći da pogledaju modernu priču “Afterparty".

Za subotu 26. avgusta planirano je da bude prikazan film “Nigde” o ljubavnom trouglu u kojem se nalazi troje prijatelja, a nakon toga “Rekvijem za gospođu J”, sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi.

Gospođa J. je donela važne životne odluke, ali da bi sve to realizovala potrebna joj je samo jedna overena potvrda - uverenje o radnom stažu za poslednjih 20 godina. U zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije, to će biti jako komplikovano - piše u opisu filma.

U nedelju će Nišlije moći da pogledaju “Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”, sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi, kao i biografski film o srpskom pripovedaču Petru Kočiću “Slepi putnik na brodu ludaka”.

28. avgust rezervisan je za romantičnu komediju Danila Bećkovića “Jesen samuraja”, ali i za “Biser Bojane” Milana Karadžića.

Narednog dana, navode organizatori, biće prikazan film “Kozje uši”, kao i komedija “Igla ispod praga”.

Ovo je mediteranska komedija u kojoj se otac Petar zameri svojim parohijanima nakon što odbije da učestvuje u njihovoj prodaji zemlje - navodi se u sinopsisu.

Organizatori kažu da će 30. avgusta biti dodeljene nagrade.

Podsetimo, na "Filmskim susretima" je trebalo da bude prikazan i film Emira Kustrurice "Na mlečnom putu", ali se odustalo od toga zbog "Kusturičinog uslovljavanja".

Inače, organizatori su za ovu godinu najavili veći nagradni fond i dodatne prateće manifestacije.

Ljubitelji filmske umetnosti mogu da se informišu o programu festivala, na zvaničnom sajtu “Filmskih susreta”.


Poslednje večeri pilot epizoda Bjelogrlićeve serije i niški dokumentarac

Prva epizoda, duga sat i po vremena serije “Senke nad Balkanom” u režiji Dragana Bjelogrlića, a za koju je scenario, između ostalih, pisao i niški pisac Dejan Stojiljković biće prikazana 30. avgusta.

Nakon toga, biće prikazan dokumentarni film “Hipi dolina”, o ulici u centru Niša koja je bila veoma popularna za izlazak mladih sedamdesetih godina prošlog veka.


Ove godine manje besplatnih karata za gradsku vlast i sponzore

srđan savic Karta će koštati 2.000 dinara za komplet; foto: S. M.V. d. direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić ističe da će ove godine biti znatno manje besplatnih karata za protokol, nego ranijih godina, kada je to predstavljalo problem.

Za protokol i sponzore biće rezervisani samo 2. i 6. parter, što je značajno manje nego prethodnih godina - kazao je Savić.

On je dodao i da će se karte za festival naći u prodaji u toku sledeće nedelje i da će njihova cena biti 2.000 dinara za komplet i 400 dinara za pojedinačne dane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki

    21:11 // 10. 8. 2017.

    Долазимо сигурно и ове године! :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: